TürkAkım projesi son dakika nedir? TürkAkım projesi önemi nerede yapılıyor

TürkAkım projesi nedir? Rusya-Türkiye ortak işbirliği ile yürütülen ve deniz etabı tamamlanan TürkAkım projesinin coşkusu yaşanıyor. Vatandaşlar da bu konuyu internette araştırıyor ve ne olduğunu öğrenmeye çalışıyor. TürkAkım projesi ner, ne demek, TürkAkım boru hattı projesi ne, önemi nedir gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de bu konuyu sizler için araştırdık ve haberimize ekledik. Peki TürkAkım projesi nedir? Ne demek? Türk Akımı boru hattı projesi ne? Önemi nedir? Detaylar haberimizde... Türk Akımı ya da resmi adıyla TürkAkım, Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye'ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı. Daha önceden yapılması planlanan ''Güney Akım Projesi''nin yerini alan proje 10 Ekim 2016 tarihinde imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma ile resmiyet kazanmıştır. Boru hattının Anapa yakınlarındaki Russkaya kompresör istasyonundan başlatılması planlanırken, Türkiye'ye nereden giriş yapacağı henüz karara bağlanmamıştır. Hattın Türkiye'deki başlangıç noktasına karar verildiğinde Gazprom'un boru döşeme çalışmalarına hemen başlaması beklenmektedir. Ayrıca iki tane boru döşeme gemisi Karadeniz'de halihazırda beklemektedir.

Türk Akımı ya da resmi adıyla TürkAkım, Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye'ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı. TürkAkım projesi nedir? Rusya-Türkiye ortak işbirliği ile yürütülen ve deniz etabı tamamlanan TürkAkım projesinin coşkusu yaşanıyor. Vatandaşlar da bu konuyu internette araştırıyor ve ne olduğunu öğrenmeye çalışıyor. TürkAkım projesi ner, ne demek, TürkAkım boru hattı projesi ne, önemi nedir gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de bu konuyu sizler için araştırdık ve haberimize ekledik. Peki TürkAkım projesi nedir? Ne demek? Türk Akımı boru hattı projesi ne? Önemi nedir? Detaylar haberimizde... Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 31.5 milyar metreküp'tür. Türkiye'nin bu projeden yılda 15.75 milyar metreküp doğal gaz alması ve geriye kalan 15.75 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülmektedir. Ancak, Türk-Yunan sınırından Avrupa'ya aktarılacak doğal gaz hattının bu miktarı taşımak için yeterli kapasite olmadığı yönünde endişeler de vardır. Avrupa Enerji Komisyonu başkanı Maroš Šefcovic ise önerilen boru hattının müşterilerinin taleplerini aştığını belirtmektedir. Sonuç olarak Rusya ile Türkiye arasındaki müzakereler halen tamamlanmış değildir.

Türk Akım'da tarihi gün

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından notlar; 

* Enerji işbirliği alanında attığımız yeni bir adıma daha şahitlik etmek üzere bir aradayız. 2014'te ilk adımını attığımız 2016'da somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin son aşamasına gelmiş bulunmaktayız. TürkAkım Rus dostlarımızla hem ikili ilişkiler açısından tarihi bir projedir. 

* Bugün tamamlanan deniz kesimi Karadeniz'den paralel ilerleyen 2 ayrı hat olarak döşendi. Kıyıköy'deki alım terminalinin inşaatı devam ediyor. 31.5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak projede komşularımız ve bölgemiz açısından da pek çok avantajı bulunuyor. En az yarısını Avrupa'ya göndermeyi düşünüyoruz. Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul gibi yeni tedarik bölgeleri oluşacaktır. Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa'nın doğal gaz taleplerini karşılayacağız. 

BİZ RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZİ DİĞER ÜLKELERİN DAYATMALARINA GÖRE BELİRLEMEDİK

* Doğal gazın önemi artıyor. Burada önemli olan ekonomik olarak hayata geçirilebilir olmasıdır. Doğal gazı nereden nasıl temin edileceğine saygı duyulmalıdır.  Türkiye Rusya'dan 1987'den bu yana 387 metreküplük doğal gaz alımı gerçekleştirmiştir. Bu tablo enerji alanındaki ilişkilerimizin her türlü sınamayı geçmiş olduğuna şahit. Bizim için rusya Federasyonu uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir. 

* Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik. Hem bölgemizde hem de küresel alanda barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla çaba harcadık. Özellikle Suriye'de önemli katkılarını gördük. Akkuyu Nükleer Santral projesini de Rusya ile hayata geçiriyoruz. 

2019'DA KARŞILIKLI KÜLTÜR VE TURİZM YILI OLARAK KUTLAYACAĞIZ

* Hedefimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmidir. Turizmde ilk 9 ayda 5,1 milyon Rus turist ile yeni bir rekora da imza attık. 2019'da karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı olarak kutlayacağız. Etkinlikler halklarımızın birbirini iyi tanımalarına vesile olacaktır. 

TALİMATLA İNDİRİLDİ

TürkAkım Projesi'nin deniz bölümüne döşenecek son boru, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla indirildi

TÜRKAKIM BORU HATTI PROJESİ NEDİR?

Türk Akımı ya da resmi adıyla TürkAkım, Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye'ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı. Daha önceden yapılması planlanan "Güney Akım Projesi"nin yerini alan proje 10 Ekim 2016 tarihinde imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma ile resmiyet kazanmıştır.

Boru hattının Anapa yakınlarındaki Russkaya kompresör istasyonundan başlatılması planlanırken, Türkiye'ye nereden giriş yapacağı henüz karara bağlanmamıştır. Hattın Türkiye'deki başlangıç noktasına karar verildiğinde Gazprom'un boru döşeme çalışmalarına hemen başlaması beklenmektedir. Ayrıca iki tane boru döşeme gemisi Karadeniz'de halihazırda beklemektedir.

Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 31.5 milyar metreküp'tür. Türkiye'nin bu projeden yılda 15.75 milyar metreküp doğal gaz alması ve geriye kalan 15.75 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülmektedir. Ancak, Türk-Yunan sınırından Avrupa'ya aktarılacak doğal gaz hattının bu miktarı taşımak için yeterli kapasite olmadığı yönünde endişeler de vardır. Avrupa Enerji Komisyonu başkanı Maroš Šefcovic ise önerilen boru hattının müşterilerinin taleplerini aştığını belirtmektedir. Sonuç olarak Rusya ile Türkiye arasındaki müzakereler halen tamamlanmış değildir.

Türkiye ve Rusya arasındaki ilk doğrudan doğal gaz boru hattı olan Mavi Akım 2005 yılında devreye girdi. Daha sonra genişletme planı çerçevesinde ismi "Güney Akım" olarak değiştirildi. 2009 yılında Rusya devlet başkanı Putin, Karadeniz'in altından geçerek Samsun'dan Ceyhan'a kadar uzanan ve ayrıca Suriye, Lübnan, İsrail ve Kıbrıs'ı da içeren "Mavi Akım 1" projesini açıkladı.

2 KİLOMETRE DİPTE EN YENİ TEKNOLOJİ

TürkAkım, 2 kilometreyi aşan derinlikte 81 santimetre çapındaki ilk boru hattı sistemi oldu. Boru hattının karaya çıktığı noktada, yani Kıyıköy’de inşa edilecek alım terminalinde, deniz kesimindeki borulardan gelen doğal gaz, sıcaklık ve basıncı kontrol edildikten sonra kara boru hatlarına aktarılacak.

Alım terminalinden sonra Lüleburgaz’da Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlanacak ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek.

ABD HATTA KARŞI ÇIKIYOR

Rusya’nın proje ile Avrupa üzerinde siyasi etki kurmamasını isteyen ABD ise, projeye doğrudan karşı çıkıyor. ABD Enerji Bakanı Rick Perry, “ABD, TürkAkım ve Kuzey Akım-2’ye mücadelesini sürdürüyor. Bunun sebepleri de ortada. Ukrayna ve Avrupa vatandaşları, tek kaynaktan enerji tedarikinin esiri haline gelmemeli” dedi.

Rusya, Avrupa ülkeleri ile hakkın ikinci ayağı için görüşse de Avrupa ülkelerinin projeye katılımı halen netleşmiş değil. Rusya’nın öncelikli hedefi Doğu Avrupa’daki ülkeleri projeye katarak merkez Avrupa’nın desteğini almak.

‘İŞBİRLİĞİNİN TEMELİ OLUR’

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, TürkAkım projesinin de iki ülke arasındaki en önemli ve stratejik projelerden biri olduğunu belirterek, “Böyle projeler, uzun yıllar boyunca ekonomik alandaki işbirliğimizin temelini oluşturacak. Ülkelerimiz arasındaki ticarette böyle önemli projelerin ilerlemesi memnuniyet verici. TürkAkım projesiyle Türkiye, Güneydoğu Avrupa için bir doğal gaz köprüsü oluyor”diye konuştu.

YARISI AVRUPA’YA, YARISI TÜRKİYE’YE

Önümüzdeki sene sonunda Türkiye’ye doğal gaz vermeye başlayacak olan TürkAkım, Rusya’daki dev rezervleri doğrudan Türkiye’nin doğal gaz dağıtım şebekesine bağlayacak.

Rusya kıyısında Anapa kenti yakınında başlayan TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz’i boydan boya kat ederek Türkiye kıyısına Trakya’daki Kıyıköy beldesi yakınında çıkıyor.

‘İLK ALICI’ TÜRKİYE

Rusya’dan Türkiye’nin batısına halen doğal gaz aktaran Batı Hattı’nda Türkiye bir dizi transit ülkenin ardından nihai alıcıyken, TürkAkım ile birlikte doğal gazın ilk alıcısı olacak. TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31.5 milyar metreküpdoğal gazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak.

Proje böylece Türkiye’nin stratejik önemine katkıda bulunacak. Doğu ile batı arasında bir köprü görevi gören Türkiye, TürkAkım ile Güney ve Güneydoğu Avrupa için kilit bir bağlantı noktası olacak. 31.5 milyar metreküp doğal gaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak.

200 MİLYAR $’I AŞAN YATIRIM...

Türkiye’ye 2002’den bu yana 201.3 milyar dolar doğrudan yatırım gelirken 152.1 milyar dolar sermaye girişi oldu. Gelen sermayenin yüzde 73.8’i Avrupa kaynaklı.