Türk uzay aracının imalatı başlıyor! 2029'da Ay'a inmesi planlanıyor

Türkiye uzay çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “Ay'a gidecek aracımızın dizayn çalışmaları tamamlandı. Artık imalata geçilecek” dedi.

Akşam Gazetesi

Cumhuriyet'in 100'üncü yılında uzaya Türk astronot göndermek hedefiyle çalışmalarını hızlandıran Türkiye, ilk Türk uzay aracının da imalatına başlıyor. Uzaya Türk astronot göndermek hedefiyle başlatılan proje kapsamında belirlenen adayların yoğun çalışma içinde olduklarını belirten Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Ay'a gidecek araçta ise kritik dizayn aşamasının bitme noktasına geldiğini söyledi. Yıldırım, "Ay'a gidecek aracımızın dizayn çalışmaları tamamlandı. Artık imalata geçilecek" dedi.

İLK HEDEF AY

Ay'a gidecek aracın TÜBİTAK UZAY tarafından hazırlandığını belirten Yıldırım, "İlk hedefimiz Ay'a ulaşmak. İlk seferden sonra yani 2029-2030'da yumuşak iniş planlıyoruz. Yumuşak iniş yapıldığı zaman da hedef, oraya (Ay'a) bir gezen araç indirip bilimsel veri toplamak, bunları ülkemize ulaştırarak bilim camiamızın kullanımına sunmak" diye konuştu.

NASA'NIN YARIŞMASI

TUA'nın NASA tarafından düzenlenen 'Space Apps Challenge-Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması'nın bu seneki paydaşlarından biri olduğuna dikkat çeken Yıldırım, şunları söyledi: "Bu yarışma NASA'nın organize ettiği, aslında gençlerin de çok ilgisini çeken önemli bir yarışma. Biz burada jüri üyesi olarak bulunuyoruz, destek veriyoruz. TUA'nın buraya davet edilmiş olması, ajansımızın bugüne kadar yaptığı çalışmalarla, ortaya koyduğu Milli Uzay Programı ile dünyada, uluslararası sahada ve uzay camiasında iyi bir yer edindiğini, ciddi bir itibarı olduğunu gösteriyor. TUA, kısa sayılabilecek bir sürede çok mesafe aldı. Ortaya koyduğu Milli Uzay Programı da dünyada ilgi topladı."

'TÜRK' DAYANIŞMASI

Türk Devletleri Teşkilatı'nın üye ve gözlemci ülkeleriyle çalışmalar yaptıklarına da dikkat çeken Serdar Hüseyin Yıldırım, bu kapsamda iki ortak proje yürüttüklerini bildirdi. Bu projelerden ilkinin ortak bir küp uydu yapmak olduğunu belirten Yıldırım, ikinci projenin ise ağustos sonunda gerçekleşeceğini söyledi.

BAE İLE ORTAK FIRLATMA ARACI KURULACAK

Son dönemde hem siyasi hem de ticari ilişkilerde gelişme kaydeden Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), uzay ve yapay zeka alanında da işbirliğine gidecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Ticari Amaçlar İçin Ortak Fırlatma Araçları Kabiliyetlerinin Gelişmesi Hususundaki Mutabakat Zaptı ile oluşacak stratejik işbirliği sayesinde ortak bir fırlatma üssü kurulması ve fırlatma aracı geliştirmesine yönelik imkanlar daha da artacak" dedi.