Akşam
Özgül Öztürk
Salgından sonra belirli alanlarda işgücü ihtiyacı hızla artarken, Batılı ülkeler bütün güçleriyle açıklarını kapatmanın yollarını arıyor. Avrupa Birliği'nden ayrılması yani Brexit nedeniyle en büyük istihdam krizini yaşayan İngiltere'de, geçen yıl 60 bin şirket yurtdışından çalışan getirmek için başvuruda bulundu. Almanya'da işyerlerinin işçi açığı 1.8 milyonu buldu. 2030 yılına kadar bu sayının 7 milyona ulaşması öngörülüyor. Hal böyle olunca birçok Avrupa ülkesi yurtdışından mavi yakalı personel çekmeye başladı. Elektrik teknisyeninden kaynak ustasına, kalıpçıdan kuaföre kadar tüm mesleklerde çalışana ihtiyaç duyan Avrupa ülkeleri, vize şartlarını da esnetmeye başladı.
9 ay servis bekledi
Geçen yıl Birleşik Krallık'ta 60 bin şirketin Pakistan, Nijerya, Hindistan, Gana ve Türkiye'den çalışan getirmek için devlete başvurduğunu belirten İngiltere'de yaşayan Türk girişimci Zeynep Turudi, "Ülkede saç kestirmek 20 sterlin (474 lira), eve elektrik tesisatçısı çağırmak 100 sterlinden (2 bin 370 lira) başlıyor. Bir arkadaşım 9 ay önce yeni bir eve taşındı. Teknik servis görevlisi olmadığı için 9 aydır bulaşık makinesi bağlanmadı. İngilizler terziye gidip pantolonu küçültmektense yenisini almayı tercih ediyor. Çünkü terzi ücretleri çok daha yüksek. Mobilya sektöründe de aynı sorun söz konusu. İngiliz halkı mobilyalarını yenilemektense usta bulamadığı için yenisini satın almak zorunda kalıyor" dedi.
VİZE KOLAYLIĞI
Zeynep Turudi, ülkedeki istihdam açığına çözüm bulmak için 2.5 yıl önce 'Employin5.com' isimli online bir kariyer platformu kurdu. Turudi, şunları kaydetti: "Türkiye'de iş arayan biri bu sisteme ücretsiz kaydoluyor ve CV oluşturuyor. Sonrasında tercihine göre ya yurtdışına çıkıp orada çalışıyor ya da ülkesinde evden çalışıp dövizle maaş alıyor. Burada çalışmak isteyenler için hükümet Scale-up worker visa (çalışma vizesi) kriterlerini kolaylaştırdı."
3 YILDA 35 BİN KİŞİYİ ALMANYA'YA GÖTÜRECEK
Almanya'da yaşayan Türk girişimci Alkan Kama, Almanya'daki istihdam açığını görüp 'Jobstas.com' isimli bir girişime imza atıyor. Jobstas.com, Almanya'daki işverenlerle Türk çalışanları online bir platformda buluşturuyor. Şu anda Almanya'da 1.8 milyonluk bir istihdam açığı olduğuna dikkat çeken Alkan Kama, "Almanya'da eğitmenden mühendise, teknik personelden doktora pek çok alanda acil işe alım yapılması gerekiyor. Üniversite mezunu veya bir alanda sertifikalı meslek sahibiyseniz ve yabancı diliniz varsa çok rahatlıkla iş bulabiliyorsunuz. İşverenler, yurtdışından gelecek personelin vize, ev bulma, uçak bileti, dil kursu dahil tüm yasal prosedürleriyle ilgileniyor" diye konuştu. Kama, Jobstas aracılığıyla 2025 yılı sonuna kadar 35 bin kişiyi Türkiye'den Almanya'ya çalışmak için götürmeyi hedefliyor.
DOKTORUN YILLIK GELİRİ 100 BİN EURO'DAN BAŞLIYOR
Almanya'da sağlık personeli, mühendis, yazılımcı, ekonomist, işletmeci, müşteri temsilcisi, kaynakçı, kaloriferci, demirci, nakliye ve lojistik çalışanı ve havaalanı çalışanı aranıyor. İlk olarak bir yıllık vize verilecek. İşin durumuna göre süre uzatılacak ve ardından süresiz olarak ülkede kalmanın yolu açılacak. Alkan Kama, "Ülkede İngilizce ve Almanca bilen bir eğitmenin yıllık geliri 40 bin euro'dan başlıyor. Yazılımcılar 70 bin euro civarı yıllık kazanç sağlarken tecrübeli bir doktor 100 bin euro (2.1 milyon lira) kazanıyor" dedi.
HER AY FARKLI BİR ÜLKEYE GİDİYOR
Bir İtalyan firmasının Türkiye şubesinde teknik müdür olarak çalışan Mustafa Öztemiz, Avrupa'daki teknik personel açığını görüp yurtdışına iş yapmaya başlayan isimlerden biri. Ağaç işleme makineleri sektöründe tamirat, bakım, montaj ve demontaj işlemleri yaptığını ifade eden Öztemiz, "Avrupa'da değeri 200 bin euro ile 1 milyon euro arasında değişen bu makineleri tamir edecek usta yok. Dolayısıyla Türkiye'den teknik destek alıyorlar. Ben takım çantamı alıp yurtdışına gittim. Mevcut bağlantılarım sayesinde Türkiye'dekinden 5 kat daha fazla gelir elde ettim. Davet eden şirketler yol, yemek ve konaklama gibi tüm masraflarımı karşılıyor. Neredeyse her ay farklı bir ülkeye seyahat ediyorum. İngiltere'den Avusturalya'ya ve Amerika'ya kadar pekçok ülkede iş yaptım bugüne kadar" dedi.