Türk Telekom'dan 5G'de kritik hamle

Türk Telekom'dan 5G'de oyunu değiştirecek hamle. Türk Telekom ve Net Insight, 5G'de oyunun kuralını değiştirecek bir işbirliğine imza attı. Senkronizasyon süresini 1500'den 50 nanosaniyeye indiren yeni teknolojiyle Ankara-Londra arası ameliyatlar eşzamanlı olarak yapılabilecek.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Türk Telekom ve Net Insight'ın 5G zaman ve frekans senkronizasyonu alanında geliştirdiği yeni patentli teknoloji, 5G alanında çığır açacak. Senkronizasyon (eşzamanlılık) süresini bin 500 nanosaniyeden 150 ila 50 nanosaniyeye kadar indiren yeni teknolojiyle yayın kuruluşları futbol maç yayınlarını gecikme yaşamadan seyirciye ulaştırabilecek, Ankara'daki bir doktor, Londra'daki bir hastayı binlerce kilometre uzaktan eşzamanlı olarak ameliyat edebilecek. Yazılımı Türkiye'de geliştirilen ve 18 ila 24 ay içerisinde Net Insight tesislerinde ürünleştirilecek bu teknoloji, Türkiye'de 2023 yılında 5G'ye geçişle birlikte kullanılmaya başlanacak. Türk İsveç ortaklığıyla geliştirilen bu patentli teknolojiyle birlikte mobil operatörler, 5G'nin ihtiyaç duyduğu, yatırım maliyetlerini önemli oranda düşürecek ve servis sürekliliğini artıracak bir zaman ve frekans senkronizasyonu çözümü elde edecekler.

TÜRKLER GELİŞTİRDİ

Stockholm'de düzenlenen imza töreninde konuşan Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, şunları söyledi: "Bu yeni ürünümüzle başta telekomünikasyon, enerji, finans olmak üzere pek çok sektörün en önemli gereksinimlerinden olan 'senkronizasyon' konusuna önemli bir çözüm sunuyoruz. Türk mühendislerimizin büyük başarısını göstererek, ülkemizi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil edeceğiz. Net Insight ile hayata geçirdiğimiz işbirliğiyle bu teknolojinin ürünleştirilmesini ve dünyaya ihracını gerçekleştireceğiz."

1 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Net Insight CEO'su Crister Fritzson, Türk Telekom ile faydalı bir işbirliğine imza attıklarını dile getirerek, "Çığır açacak bu çözümümüz için küresel ölçekte 1 milyar dolarlık büyük ve önemli bir pazar potansiyeli görüyoruz" diye konuştu.

GPS'E BAĞIMLILIĞI ORTADAN KALDIRIYOR

Senkronizasyon çözümü, haberleşme sektöründe 5G ve ötesi teknolojilerle bu ürüne ihtiyaç duyan diğer sektörler için, GPS bağımlılığı olmadan, mevcut şebeke ekipmanlarının da değiştirilmesine gerek kalmadan, zaman ve frekans senkronizasyonunun şebeke üzerinden iletiminde benzersiz bir yöntem sunuyor. Bu teknoloji sayesinde 5G'ye geçen operatörlerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan GPS sinyali kesintilerine bağlı olarak yaşanabilecek servis kayıpları önlenecek. Türk Telekom, bu teknolojiyi kullanan ilk operatör olmanın yanı sıra, ürünün geliştirilmesi aşamasında test ortamını da sağlayacak.