Türk Telekom'dan 4.6 milyar yatırım

2024'e hızlı başlangıç yapan Türk Telekom, üç ayda 4.6 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi. Mobil ve fiberde büyümesini sürdüren şirketin, ilk çeyrek net kârı ise 1 milyar lira.

Bu yılın birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. İlk üç ayda 4.6 milyar liralık yatırım yapan şirket, öncü iş kollarında güçlü büyüme de ivmesini sürdürdü. Türk Telekom, konsolide gelirlerini yıllık bazda yüzde 6 artırarak 28 milyar TL'ye yükseltti. FAVÖK'ü (Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr), yüzde 23 artarak 10.3 milyar TL olan Türk Telekom'un, FAVÖK marjı ise geçen yıla kıyasla 510 baz puan iyileşerek yüzde 36.6'ya yükseldi. Türk Telekom'un ilk çeyrekteki net kârı 1 milyar TL oldu.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

2023 yılını sektörün yatırım lideri olarak kapattıklarını ve 2024'ün ilk çeyreğinde 4.6 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını belirten Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Teknoloji birikimimiz ve yatırımlarımızla, Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğuna yön verirken, teknoloji üreten ve ihraç eden ülke olma vizyonuna liderlik etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Öncü iş kollarımızda devam eden ivme ile 2024'e tüm yıl için paylaştığımız öngörü setimizi teyit eder şekilde sağlam bir başlangıç yaptık" diye konuştu.

FREKANS SAHİPLİĞİ

Yatırımları sonucunda kapsama ve kapasite olarak mobildeki konumlarını günden güne güçlendirmeye devam ettiklerini belirten Önal, "4.5G ihalesi sonrası frekans sahipliğimizi 3 katına çıkardık. Hız için önemli olan abone başı frekansta ve 5G için de kritik öneme sahip 1800 Mhz frekans sahipliğinde pazar lideriyiz" diye konuştu.

FİBER AĞ UZUNLUĞU 441 BİN KİLOMETRE

Türk Telekom, 'Memleketin bir şehrinde değil her şehrinde' anlayışıyla Türkiye'nin 81 ilini fiber ağlarla örmeye devam etti. Fiber altyapı uzunluğunu 2024 birinci çeyrek itibarıyla 441 bin kilometreye taşıyan Türk Telekom'un fiber hane kapsaması ise 32.2 milyon oldu. Fiber abone sayısı 13 milyona ulaşan Türk Telekom'un, fiber abonelerinin toplam sabit genişbant aboneleri içindeki payı yüzde 85.7'ye yükseldi.

26.2 MİLYON MOBİL ABONE

Türk Telekom'un, üç ayda toplam abone sayısı 52.8 milyon, mobil abone sayısı 26.2 milyon, sabit genişbant abone sayısı 15.2 milyon oldu. Sabit internet ve mobil, faaliyet gelirlerinin yüzde 72.6'sını oluşturdu. İki iş kolunun gelirlerindeki toplam 2.6 milyar TL'lik artış yıllık büyümeye katkı sağladı.