Türk şirketi yerli programla dünyaya eğitim ihraç edecek

Tasarladığı online eğitim programıyla 100 bin çocuğa kodlama, 3D tasarım, girişimcilik ve yazılım eğitimi veren Bilişim Garajı, İngilizlere parmak ısırttı. Firma, Türk tasarımı yazılımı şimdi yurtdışına satacak. 

Özgül ÖZTÜRK

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Selçuk Özdemir’in Teknopark desteğinden yararlanarak geliştirdiği Bilişim Garajı isimli online eğitim platformu 6 yılda 350 okulda 100 bin çocuğa ulaştı. 

İNGİLİZLER PEŞİNDE 

16 yaş altı nesillere yönelik “bilişimle üretim” eğitimleri veren Bilişim Garajı, ilkokullulara gerçek hayat problemlerini çözme becerisini kazandırırken, ortaokul ve liselilere mühendislik seviyesinde iş yaptırıyor. Program, Ankaralı iş insanları Zerrin Topal ve Oktay Selçuk’un da sermaye desteğiyle Türkiye’deki hemen hemen tüm özel okullarda kullanılmaya başlandı.Yoğun talebi karşılamak için geçen hafta Ankara’nın ardından İstanbul şubesini açan 3 ortak, yakında Londra’ya da bir ofis açacak. İngiliz hükümetinin eğitim konusunda akıl danıştığı sivil insiyatif INSPIRE'nin yetkilileriyle bir araya geldiklerini anlatan Özdemir, “İngiliz profesör bizim programımızı deneyimledikten sonra ‘Bizden çok ileridesiniz’ yorumunu yaptı. Bir Türk eğitim modelini İngiltere, Ortadoğu, Afrika, Amerika'ya pazarlamak üzereyiz” dedi. 

Ezberci sistemin miadı doldu 

Dünyada klasik eğitim modellerinin terk edildiğine dikkat çeken Bilişim Garajı’nın ortaklarından Zerrin Topal da şunları kaydetti: “Eğitimde artık öğrencinin pasif olduğu ezberci sistemin miadı doldu. Bu nedenle Bilişim Garajı'nda dersler her öğrenciye özel şifreyle online ortamda ilerliyor."

Gelecek 20-30 yılın sektörü bu olacak

Yaptıkları yerli programla 2018-2019 eğitim yılında 20 milyon TL ciro yapmayı hedeflediklerini açıklayan Selçuk Özdemir, “Şirketimiz her yıl yüzde 300-400 oranında büyüyor. Eğitim önümüzdeki 20-30 yıl en fazla fırsat barındıran sektörlerden olacak. Bu nedenle gençler bıraksın dükkan açmayı. Program geliştirip, yazılım yapsın teknolojiye ve bilişime yönelsinler. Benim eğitim fakültesindeki gençlere önerim, köydeki tarlalarını bağlarını satıp eğitim Ar-Ge’sine yatırmaları. Bu sektörde yapılacak en ufak bir yenilik tüm dünyaya satılabilir durumda" diyor.