Türk savunma sanayisi NATO’ya üretim yapacak

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin savunma sanayi alanında teknoloji geliştirecek duruma geldiğini söyledi. Bakan Işık “Artık sadece kendi ihtiyaçlarımız için değil, NATO’nun da ihtiyaçlarını gideriyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, nitelikli insan yapısının güçlü bir savunma sanayisi ile desteklenmesinin savunma ve güvenlik ihtiyaçları açısından önemli olduğunu belirterek, “Türkiye artık bu noktada teknoloji geliştirecek konuma geldi” dedi. Bakan Işık, İstanbul’da Savunma ve Havacılık Sanayi İhracat verileri basın toplantısına katıldı. Fikri Işık buradaki konuşmasında, “Özellikle paritedeki kayıp ama emtia fiyatlarının düşüşünden kaynaklanan kaybı bir başarısızlık olarak değil, savunma sanayisinin tüm bu olumsuz şartlara rağmen yüzde 11’in üzerinde bir ihracat artışı göstermesini bir başarı olarak değerleniyorum” ifadelerini kullandı. 

NATO’YA ÜRETİM YAPACAĞIZ 

Türkiye’nin hangi noktaya geldiğini gösteren güzel göstergelerden birinin de, Varşova’daki zirvede Türkiye ve Polonya arasında imzalanan anlaşma olduğunu söyleyen Bakan Işık, “NATO eksiklik duyduğu 16 alanı belirledi. Bu 16 alanda biri de elektronik harp alanı. Bu alandaki teknolojilerin gerçekleştirilmesiyle ilgili ülkelerden biri de Türkiye’dir. Türkiye artık bu noktada teknoloji geliştirecek konuma gelmiştir. İnşallah önümüzdeki süreçte kendi ihtiyaçlarımız için değil NATO’nun da ihtiyaç duyduğu elektronik harp sistemlerinin gelişmesi, engelleyici sistemlerin geliştirilmesi için Türkiye ve Polonya’nın liderliğinde bir çalışmayı başlatıyoruz” diye konuştu. 

ŞÜKÜRLER OLSUN KAZANDIK 

Pakistan’ın denizaltı modernizasyon ihalesini Türkiye’nin kazandığını da hatırlatan Bakan Işık, “Allah’a şükürler olsun denizaltıların modernizasyonu ile ilgili 350 milyon dolarlık projeyi Türkiye kazandı. Özel sektörümüz bugüne kadar gösterdiği gayreti, daha fazla artırarak ve çalışarak bu hedefi gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. 

KOBİ’lere savunma daveti 

“KOBİ’lerimizin savunma sanayisinde daha fazla yer alması önem arz ediyor” diyen Bakan Fikri Işık, “İstiyoruz ki bu alandaki en önemli sorun olan test ve sertifikasyon sorununu KOBİ’lerimiz açısından çözelim. Bununla gibi KOBİ’lerimize tam destek verelim. Bu sorunu aşarsak dünyanın her yerine rahatlıkla mal satar” diye konuştu. 

2023 HEDEFİ 25 MİLYAR DOLAR İHRACAT 

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş ise,  bu yılın haziran ayı verilerine göre sektör ihracatının yüzde 11.6 arttığını ve 2016 yılında sektörde yüzde 20’lik büyümeyi yakalamayı hedeflediklerini söyledi. Türk savunma firmalarının dünyanın en büyük savunma firmaları listesinde yer aldığına dikkat çeken Latif Aral Aliş, sektörün 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat hedeflediğini hatırlatarak,  “İhracat hedefimize ulaşmak için hem nicelik hem de nitelik olarak ihracatımızı arttırmak zorundayız. Türkiye ihraç ürünlerinin kg başına ortalama fiyatı 1.34 dolar iken savunma sanayi ihracatında bu rakam ortalama 25 dolardır” diye konuştu.