Türk kadını icat liginde zirvede

‘Mucitler Ligi'nde Türk kadını dünyada 4'üncü. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün 2020 raporuna göre Türk kadınları, patent başvurusunda bulunanlar arasında dünyada 4. sırada yer alıyor.

Türk kadınları, yaptıkları buluşlarla hayatımızı kolaylaştırırken, patent tescilleriyle de dünyada ilk 5'e girmeyi başardı. Dünyada bulaşık makinesinden, gözlük camına, bebek bezinden, güvenlik sistemine kadar geçmişte yapılan birçok buluş kadınlar tarafından yapıldı. Bugün istatistiklere bakıldığında, kadın buluşçuların erkeklere oranla sayıları düşük olsa da her yıl artıyor. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün (WIPO) 2020 raporuna göre, 2005 yılında dünyada tescil başvurularında kadın buluşçuların oranı yüzde 11.8 iken, 2019'da yüzde 18.7'ye yükseldi. Ülkelere göre farklılık göstermekle birlikte, 2019 yılında gerçekleştirilen tescil başvurularının tamamı dikkate alındığında, kadın buluşçuların toplam buluşçu sayısı içerisindeki oranında Çin yüzde 32.4 ile ilk sırada yer alıyor.

AVRUPA'YI SOLLADIK

İkinci sırada yüzde yüzde 27.3 ile Güney Kore, yüzde yüzde 19,9 ile Avustralya üçüncü sırada yer alırken. Türkiye ise yüzde 19.3 kadın buluşçu oranı ile dördüncü sırada. Bununla birlikte, başvurular tek tek değerlendirildiğinde, buluşçular arasında en az bir kadın buluşçunun bulunduğu başvurularda ise Çin yüzde 55.2 oranla yine ilk sırada yer alırken, Türkiye yüzde 30.6 oran ile sekizinci sırada yer buldu.

BİYOTEKNOLOJİ İLK SIRADA

Son yıllarda dünyada kadınların buluş yaptığı alanlara bakıldığında ise ilk sırada biyoteknoloji, ikinci sırada eczacılık, üçüncü sırada ise gıda kimyası yer alıyor. Uzmanlar kadın buluşçu sayısının daha da artması için kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik bölümlerinde kariyer yapması gerektiğini söylüyor. Uzmanlar bu konuda Türkiye'nin Avrupa'daki ülkelerden oldukça avantajlı olduğunu da belirterek teknoloji kariyer platformu Honeypot'un bir araştırmasını örnek gösteriyor. Araştırmaya göre bu bölümlerden mezun olan kız öğrenci oranı yüzde 37.11 ile Avrupa'dan yüksek. Bu da Türkiye'de yakın gelecekte gerçekleştirilen patent başvurularında kadınların sayılarının artacağını gösteriyor.

KIZLARI BİLİME YÖNLENDİRİN

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz; "Birçok kadın buluşçumuzun, hem yurtiçi hem yurtdışında patent tescil süreçlerini yürütmek bizi gururlandırıyor. Kız çocuklarımızın bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitim almaları ve bu alanda kariyer yapmalarının kadın buluşçu sayımızı çok daha artıracağına inanıyorum" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE KADIN YÖNETİCİ ORANI % 35

Grant Thornton'un 2004'ten bu yana yaptığı 'İş Dünyasında Kadın Yöneticiler' araştırması, bu kez pandemi döneminin kadın yöneticiler üzerindeki etkisini ortaya koydu. Araştırmaya göre dünyada kadın yöneticilerin oranı bir önceki yıla göre 2 puanlık artışla yüzde 31 seviyesine ulaştı. Türkiye'de ise bu oran geçen yıla göre 1 puanlık düşüşle yüzde 35 olarak kaydedildi ancak global ortalamanın 4 puan üzerinde yer aldı. Kadın yönetici oranında 29 ülke arasında 12. sırada olan Türkiye'nin İngiltere, Fransa ve Amerika'nın üzerinde yer alması da dikkat çekti. Japonya ise bu yıl yine sonuncu oldu. Araştırmaya göre Türkiye'de kadın yöneticilerin en aktif olduğu roller insan kaynakları ve finans oldu.