Türk işçi ve yerli malzemeyle Azerbaycan’da erken bahar

Cengiz İnşaat, Azerbaycan’ın Şemkir Çayı nehri üzerindeki 948 milyon dolarlık barajı erken teslim etti. Altı yılda tamamlanan baraj, ülkedeki HES üretiminin yüzde 2.5'ini karşılayacak. Öncelikli hedefi tarımsal sulama.

EKONOMİ SERVİSİ 

İnşaat aşamasında bin kişinin istihdam edildiği Azerbaycan’daki Şemkir Barajı’nın yapımını tek başına üstlenen Cengiz İnşaat, malzemelerinin önemli kısmını Türkiye’den götürdü. 

ERKEN TESLİM TEŞEKKÜRÜ

Barajın Azerbaycan devletine teslim edildiği törene katılan Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, ‘erken teslim’ için Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’e teşekkür etti. Proje’nin büyüklüğünün ise 948 milyon dolar olduğu belirtildi.

2009 yılında Azerbaycan’ın Şemkir kentinde bulunan Şemkir Çayı üzerinde yapımına başlanan 196 metre gövde yüksekliği ile ülkenin en yüksek kil çekirdekli kaya dolgu barajı olan Şemkirçay Barajı ülkenin verimli topraklarını sulamasının yanı sıra ikinci büyük kent olan Gence’nin ve Şemkir’in içme suyunu da karşılayacak. 

%2.5'İNİ KARŞILAYACAK

Şemkirçay Barajı elektrik enerjisi üretiminde de ülkenin önemli bir ihtiyacına cevap verecek. Azerbaycan’da hidroelektrik santrallerinden sağlanan enerjinin yüzde 2.5’ini tek başına Semkirçay barajı karşılayacak. Cengiz İnşaat, Semkirçay Barajı ve HES’in inşaatında bin kişiyi istihdam ederken, Türkiye’den 450 beyaz ve mavi yakalı çalışanı Azerbaycan’a götürdü. Barajın yapımında kullanılan malzemelerin de tamamına yakını Türkiye’den götürülerek inşaat aşamasında ihracat da yapılmış oldu. 

17 ay boyunca gece-gündüz çalışmayla bitti 

Cengiz İnşaat, Azerbaycan hükümetinin özel ricası olan “Yaz gelmeden sulama kanalı yetişmeli” ricası üzerine 71 bin 395 hektar 1. Derece tarım arazisine su sağlayacak kanalı baraja bağlayan 8 bin 462 metrelik sulama tüneli için 17 ay boyunca gece- gündüz 24 saat çalışarak zamanından önce toprakların suya kavuşmasını sağladı. 

56 milyon KW/saatlik üretim

AZERBAYCAN'DA kurulu bulunan Semkirçay Barajı, yılda 56 milyon KW/saat elektrik enerjisi üretecek. Baraj, ülkenin ikinci büyük kenti Gence’ye yılda 41 milyon metreküp, Şemkir şehrine ise 9 milyon 500 bin metreküp içme suyu sağlayacak.