Türk fonu kuruluyor

Türkçe konuşan ülkeler bir dizi ortaklık için Bakü'de buluştu. Zirvede ‘Türk Yatırım Fonu' için ilk adım atılırken, Türk Ticaret ve Sanayi Odası'yla ‘Türk Ticaret Evi' için de çalışma başlatıldı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin (Türk Konseyi) ekonomiden sorumlu bakanları Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de toplandı. Toplantıda çeşitli ekonomik bölgeler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımına dönük anlaşma imzalanırken Türk Yatırım Fonu'nun kurulmasına dönük de ilk adım atıldı. Türkiye'yi Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un temsil ettiği toplantıda Türk Yatırım Fonu'nun 'fizibilite çalışması' ve 'kuruluş anlaşması', Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TCCI) hukuki statüsü ve Türk Ticaret Evi'nin kurulması gibi birçok madde de masaya yatırıldı.

MİLLİ PARAYLA TİCARET

Ttoplantıda konuşan Bakan Muş, 'Türk Konseyi Ortak Yatırım Fonu'nun gelecek aylarda kurulacağını belirterek bu fonun, üye ülkelerdeki yapısal dönüşümün en önemli destekleyici unsurlarından biri olacağına inandığını söyledi. Ticaretin güçlendirilmesinin kalkınma ve refah artışı bakımından kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Muş, şunları söyledi: "Üye ülkeler arasında tercihli ticaret düzenlemelerinin geliştirilmesi ve ticareti artırıcı araçların hayata geçirilmesi, bu bakımdan önem taşıyor. Türkiye olarak bu anlayışla Azerbaycan'la imzaladığımız Tercihli Ticaret Anlaşması'nı bu yıl yürürlüğe koyduk. Özbekistan ile Tercihli Ticaret Anlaşması müzakerelerini ise bu yıl sonuçlandırmayı hedefliyoruz. Milli paralarla ticaret konusunda firmalarımızın daha cesur davranabilmeleri için gerek merkez bankaları, gerekse hükümetler olarak güven artırıcı adımları atmalıyız.

Taşıma kotaları kaldırılmalı

Bakü-Tiflis-Kars güzergahının üye ülkeler arasındaki lojistik operasyonlarda daha etkin kullanılmasını arzu ettiklerini bildiren Muş, taşımacılıkla ilgili şunları söyledi: "Pandemi döneminde uygulanan tedbirlerin kalıcı hale gelmesine ve ticareti durdurmasına izin vermemeliyiz. Taşımacılığın kolaylaştırılması ve taşıma maliyetlerinin azaltılması için Türk Konseyi olarak bölgesel ve bütüncül bir yaklaşım geliştirmeliyiz. Biz Türkiye olarak, taşıma kotalarının kaldırılmasının, dost ve kardeş ülkelerimiz arasında taşımaların serbestleştirilmesinin kritik öneme sahip olduğuna inanıyor, bu doğrultuda tüm üyelerimizle birlikte çalışmayı öneriyoruz."

'8. Türk konseyi zirvesi' istanbul'da

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Karma Ekonomik Komisyon 10. Dönem Toplantısı kapsamında Kırgızistan-Türkiye İş Forumu'na katıldı. Burada FETÖ ile ilgili uyarılarda bulunan Oktay, "FETÖ denilen hain terör şebekesini işinizden uzak tutun. Hain FETÖ'nün sizleri istismar edip emeklerinizi zayi etmesine müsaade etmeyin" dedi. Fuat Oktay ile Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı KEK Eşbaşkanı Ulukbek Maripov, toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenlerken, 8. Türk Konseyi Zirve Toplantısı'nın 12 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirileceği ve işbirliğini güçlendirmek için önemli bir fırsat olacağı belirtildi.