Türk fintechlerin sayısı 200'ü geçti

Her yıl ortalama yüzde 14 büyüyen Türkiye finans teknolojileri pazarındaki (fintech) oyuncu sayısı artıyor. PayTR, PayCore Papara, Figopara, DigiliraPay, Tekkredi, PlusOneMinusOne ve Kiraplus gibi firmaların da aralarında yer aldığı sektördeki firma sayısı, pandemi dönemiyle birlikte 200'ü geçti.

Araştırma şirketi GOOINN, finans sektörüne yönelik "Fintech-Finans Teknolojileri" konulu bir araştırma raporu yayınladı. Finans sektöründe teknolojiden yararlanılarak geliştirilen ürün, hizmet ya da çözümlerin ulaştığı noktayı ele alan çalışmada özellikle pandemiyle birlikte finansal teknoloji sektöründe bir devrim yaşandığı ve birçok finans kurumunun yeni teknolojilere erişmek için gelişmekte olan teknoloji şirketleriyle birlikte ekipler kurarak daha fazla ürün ve pazar ortaya çıkarmak için çalışmaya başladığı ortaya kondu.

HER YIL % 14 BÜYÜYOR

Raporda Türkiye'de fintech pazarının her yıl ortalama yüzde 14 büyüdüğü ve aralarında PayTR, PayCore Papara, Figopara, DigiliraPay, Tekkredi, PlusOneMinusOne ile Kiraplus gibi Fintech firmalarının bulunduğu sektördeki oyuncu sayısının 200'ü geçtiği kaydedildi. Fintech pazarının Türkiye'de bu kadar canlı ve hızlı büyüyen bir yapıda olmasını ülkede finans sektörünün güçlü olmasına bağlayan raporda "Ülkemizdeki genç ve dinamik iş gücü fintech ekosisteminin hızlı büyümesinde önemli bir role sahip" ifadeleri yer aldı.

188 MİLYAR EURO GELİRE ULAŞACAK

Raporda küresel fintech gelirinin 2019-2024 yılları arasında yüzde 11,7 büyüyeceği belirtilirken, 2018 yılında yaklaşık 92 milyar euro olan gelirlerin, 2024 yılında 188 milyar euro olması tahmin ediliyor. Bu durum çerçevesinde yabancı yatırımcıların hızlı bir trend yakalayan Türkiye'ye olan ilgisinin tekrar artmaya başladığı vurgulanıyor. Rapora göre Amerika küresel olarak fintech yatırımlarının merkezi olmaya devam ederken, Kuzey Asya ve Güney Amerika'da bu fintech merkezleri gelişecek. FinTech raporunda ayrıca Türkiye'de fintech pazarının yeniliklere açık ve değişen taleplere hızlı bir şekilde adapte olabildiğine dikkat çekiliyor.

KRİPTO VARLIKLAR AKIMI BAŞLIYOR

Raporda ayrıca, 2021 yılından itibaren ödemeler alanındaki yatırımların dünya çapında etkisini sürdürmeye devam edeceği aktarılırken, gömülü finansta güçlü bir büyüme beklendiği ortaya kondu. Bu büyümenin satın al-sonra öde programlarında, hizmet tekliflerinde ve ilgili ortaklıklarda olabileceğinin öngörüldüğü bildirildi. Rapora göre fintech alanında halka arzlar küresel olarak artarken birleşme ve satın alma faaliyetleri de yayılacak. Kripto varlıklar büyük bir akım haline gelecek, dijital defter teknolojilerine, stablecoin'lere ve merkez bankası dijital para birimlerine olan ilgi artacak.