Türk dericilerin yeni pazarı Almanya

Türkiye deri sektörünün en çok ihracat yaptığı pazar Rusya'yı tahtından eden Almanya oldu. Çin'deki sorunlar Türkiye'yi öne çıkardı.

Akşam Gazetesi

Türk deri sektörü, 2024 yılının ilk 8 ayında 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Ağustos 2019-Ağustos 2024 arasını kapsayan 5 yıllık dönemde ise deri ve deri mamulleri iş kolunun gerçekleştirdiği toplam ihracat 8.5 milyar doları aştı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ensari Deri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Nuri Ensari, "Geçtiğimiz yılın ilk 8 ayında, sektörün en büyük pazarı açık ara Rusya olurken bu yıl birinciliği Almanya ele geçirmiş durumda. Özellikle tedarik zincirinde yaşanan sorunların ve Çin'deki enerji problemlerinin etkisiyle, Türkiye ihracatta çok büyük bir avantaj yakalamış durumda" dedi.

EN BÜYÜK ARTIŞ FİLİSTİN'E

Geçtiğimiz yılın ilk 8 ayında deri sektörünün toplam 15 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiği Filistin'e bu yılın aynı döneminde toplam 3.8 milyon dolarlık satış yapıldığının da altını çizen Muhammet Nuri Ensari, "Diğer yandan, ihracatın en çok arttığı ülkeler arasında San Marino, Laos, Güney Sudan, Gabon gibi ülkelerin yer alması, sektörün pazar çeşitlendirme çalışmalarına verdiği önemin de en büyük göstergesi" diye konuştu.