Türk çiftçilerin % 94'ü dijital tarıma inanıyor

13 ülkede yapılan araştırmaya göre çiftçilerin dijital teknolojilere ilgisi son yıllarda hızla artmaya başladı. Türkiye'deki çiftçilerin de yüzde 94'ü, dijital teknolojileri, tarımsal faaliyetlerde başarı kriteri olarak görüyor.

Vodafone Grubu'nun Türkiye dahil 13 ülkede yaptırdığı "Çiftçiler ve Dijitalleşme" konulu araştırmaya göre, çiftçilerin dijital teknolojilere ilgisi hızla artıyor. Araştırmaya göre çiftçiler dijital teknolojilerin üretkenlik ve sürdürülebilirliğin anahtarı olduğunu ifade ederken, gittikçe artan çevresel ve ekonomik baskılar nedeniyle daha fazla dijital araç kullanmak için desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

YATIRIM ARTACAK

Araştırmanın Türkiye'yi kapsayan ayağına göre Türkiye'deki çiftçilerin yüzde 94'ü, dijital teknolojilerin, tarımsal faaliyetlerin gelecekte başarılı olmasına yardımcı olabileceğine inanıyor. Çiftçilerin tamamı, iklim değişikliği gibi sorunlarla mücadelede dijital tarımın etkili olduğunu söylüyor ve gelecek 12 ay içinde dijital araçlara daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.

DESTEK BEKLİYORLAR

Bununla birlikte dijital tarım araçlarının yaygın ve uzun vadeli benimsenmesinin önünde bazı engeller bulunuyor. Türkiye'deki çiftçilerin yüzde 37'si cihazların ve diğer donanımların maliyetini önemli bir engel olarak gösterirken, yüzde 92'si dijital teknolojilerin başarıyla benimsenmesinde hükümet desteğinin önemli rol oynadığını düşünüyor.

EĞİTİM TALEP EDİLİYOR

Araştırma, çiftçiler nezdinde eğitim ve bağlantı ihtiyacının da arttığını gösteriyor. Türkiye'den araştırmaya katılan çiftçilerin yüzde 49'u dijital çözümlerin nasıl kullanılacağı konusunda eğitim talep ederken, yüzde 39'u çiftliklerinde daha fazla dijital araç kullanmak için daha iyi mobil internet bağlantısına ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, araştırmayla ilgili şunları söyledi: "Türkiye'nin de dahil olduğu yeni araştırmamıza göre, çiftçilerin ihtiyaç duyduğu dijital teknolojilere, bilgiye ve eğitime kavuşması için şirketlerin ve kamu sektörünün birlikte çalışması hayati önem taşıyor. Çiftçilerin dijital teknolojilere, bulut çözümlerine ve veri hizmetlerine erişimini artırmaya yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor. Bugün iklim değişikliği gibi sorunlar tarım sektörünün geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu tehdidin önüne geçilmesinde dijital teknolojiler önemli rol oynuyor. Çiftçilerin dijital çözümleri benimsemeye başladığını görmek olumlu olsa da hassas veriye dayalı tarımın tamamen benimsenmesini garanti altına almak için daha fazlasının yapılması gerekiyor. Vodafone olarak, operasyonlarını dijitalleştirmek isteyen çiftçilerin yanındayız. Sunduğumuz çözümlerle çiftçilerin daha dirençli ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmesi için maliyetleri azaltıp verimliliği artırmalarına yardımcı oluyoruz."

AKILLI ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİLDİ

Vodafone'un araştırması, çiftçilerin akıllı tarım çözümlerine yöneldiğini gösteriyor. Çiftliklerde kullanılan akıllı araçlar, verimliliği artırıp enerji, gübre ve su kullanımının azaltılmasına yardımcı oluyor. Bu teknolojiler arasında drone'lar, araç takip cihazları ve otonom araçlar, hava ve toprak koşullarının yanı sıra maliyetlerin ve pazar fiyatlarının izlenmesini sağlayan yapay zeka, blockchain teknolojisi ve akıllı telefon uygulamaları yer alıyor. Akıllı su yönetimi, sulama ve mahsul besleme çözümleri de çiftçilerin verimliliklerini artırırken, temel tarım verilerini daha görünür kılıyor.

TOHUM İHRACATI İLK KEZ İTHALATI GEÇTİ

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, 15 yılda sertifikalı tohum üretiminin yüzde 800 arttığına dikkati çekerek, bu yılın 9 ayında tohum ihracatının ilk kez ithalatı geçtiğini bildirdi. Akcan, "Yerli ve milli üretimimizin, ihtiyacımızı karşılama oranı, stratejik ürünlerde yüzde 100'ün üzerinde, diğer ürünlerde ise yüzde 100'e çok yakındır. Aynı başarı dış ticarette de yaşandı. Fidanda ve süs bitkilerinde zaten ihracatımız ithalattan fazlaydı. 2021'de fidanda yüzde 415, süs bitkilerinde yüzde 300 dış ticaret fazlamız vardı. Tohumda yüzde 10'luk bir açığımız kalmıştı. 2022'nin 9 ayında tohum ihracatımız 150,8 milyon dolar, ithalatımız ise 137,8 milyon dolar oldu. Yani tohumda da ilk kez ihracat ithalatı geçti" dedi. Akcan, verilen desteklerin daha da artması gerektiğini söyledi.