Türk çayı için 'Ulusal Gen Havuzu' geliyor

Tarım Bakanlığı, Türk çayı için yeni projeleri devreye sokuyor. Bir yandan çay bahçeleri yenilenirken, diğer yandan yerli çay çeşitleri tescillenecek. Islah edilen yerli çay çeşitleri için de 'Ulusal Gen Havuzu' oluşturulacak.

HAKKI KURBAN

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk çayı için yeni projeleri devreye sokuyor. Çay için yürütülen çalışmaları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik anlattı. Çelik, şu bilgileri paylaştı: "Bakanlığımızca 2013'te başlatılan çay bahçelerinin yenilenmesi projesi kapsamında çiftçilerimize önerilecek çeşitlerin belirlenmesiyle ilgili çalışmalarda nihai aşamaya gelindi. 2017'de yenileme çalışmaları hayata geçirilecek. Dünyanın en önemli çay üreten ülkeleri incelenerek gözlemler yapıldı. Söz konusu ülkelerden ıslah edilmiş çay fidanlarının getirilmesi ve ıslah edilen yerli çay çeşitleri ile birlikte çay bitkisine ait Ulusal Gen Havuzu’nun oluşturulması planlanmaktadır." 

Çeşitler artırılacak

Çelik, şöyle konuştu: "Model  Çay Bahçelerinin Oluşturulması Projesi 2015'te sona erdi, bu model bahçelerde üstün performans gösteren çeşitlerin doku kültürü laboratuarında kitlesel üretim protokolleri üzerinde çalışmalar sürüyor."  

10 yerli çeşit için tescil

Bakan Çelik, "Yerli çay çeşitlerimizin ıslahı ve geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. 2 yıl içerisinde tescile aday 10 yerli çay çeşidimizle ilgili tescil başvurusu planlanmaktadır" dedi.