Türk bilim insanları Arktik seferine çıktı

Türk ekibinin Arktik Okyanusu'ndaki araştırma seferi başladı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonundaki bilim seferi 4 Temmuz'da İstanbul Havalimanı'ndan hareketle Norveç'in başkenti Oslo'ya gerçekleştirilen ilk uçuşla başladı. Yaklaşık 1.5 ton kişisel donanım ve araştırma ekipmanları taşıyan sefer ekibi, 69 derece kuzey enlemindeki Tromso'ya geldi. Tromso Limanı'na ulaşan 9 kişilik bilim ekibi, limanı içerisinde bulunan PolarXplorer isimli 42 metrelik araştırma gemisiyle Arktik Okyanusu'ndaki Barents Denizi'nde 20 gün boyunca bilimsel faaliyetlerini gerçekleştirmeyi planlıyor.

14 PROJE İÇİN ARAŞTIRMA

Ekip Arktik Okyanusu'nda, deniz canlılarının ve deniz buzlarının gözlemlenmesi, atmosferik kirlilik gözlemleri, meteorolojik gözlemler, denizdeki kirleticilerin belirlenmesi, deniz suyu fiziksel parametrelerinin takibi, gemi ticaret rotalarının çevreye etkileri ve mikroplastik gibi 14 farklı proje için araştırma yapacak. Antarktika, yani Anti-Arktik, okyanusla çevrili, beşinci büyük kıta. Antarktika'da hem denizsel hem karasal hem de atmosferik çalışmalar yürüten Türkiye, küresel iklim değişikliğini ve insan etkisini araştıracak.

100 BİLİMSEL YAYINA ULAŞTI

2. Ulusal Arktik Bilim Seferi Lideri ve Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Antarktika'ya yaptıkları 6 seferle kamuoyunda çokça ses getirdiklerini ve seferler sonrasında 100 bilimsel yayına ulaştıklarının altını çizdi. Özsoy, "Antarktika kadar Arktik, yani kuzey Kutbu'na, yapılacak seferler de önemli. Antarktika Güney Kutbu iklim değişikliğinden hayli etkileniyor ve çok geniş yelpaze de bilimsel bir ağa sahip. Aynısını Arktik kuzey kutbu için de düşünebiliriz" dedi.