Türk akımı 2020’de TANAP seneye biter

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak,  ''Halen 8 boru hattıyla olan uluslararası işbirliklerinin yanında; TANAP gelecek seneye bitecek. Türk Akımı da 2020'ye kadar bitecek” dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacak projeler için çalışmaya devam edeceğini belirterek, "Halen 8 boru hattıyla olan uluslararası iş birliklerinin yanında, TANAP gelecek seneye bitecek. Türk Akımı projesini de 2020'ye kadar nasipse bitireceğiz. Bunun yanında Doğu Akdeniz gazı için de çalışmalarımız sürerken, onuncu boru hattını da yine bölge enerji arz güvenliği noktasında, özellikle batı ve küresel anlamda piyasaların güvenliği için çok çalışmaya devam edeceğiz" dedi. 

KRİTİK ÖNEME SAHİP

Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi 2017'nin ikinci gününde konuşan Albayrak, Atlantik Konseyi'nin dünyadaki güvenlik politikalarının sorgulandığı bir dönemde Türkiye'nin batı ile ilişkilerinde kritik bir yeri bulunduğunu söyledi.  

Başarının nedeni siyasi istikrar 

Türkiye'nin bu başarısını güçlü ve istikrarlı bir siyasi iradeye borçlu olduğunu vurgulayan Albayrak, aynı zamanda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payının da giderek arttığını dile getirdi.  

Elektrik talep artışında birinciyiz

Türkiye'nin son 15 yıllık başarı hikayesiyle ortalama yüzde 5 büyüdüğünü, OECD ülkeleri arasında elektrik talep artışında birinci ülke olduğunu dile getiren Albayrak, "Türkiye, tüm bu gelişmeler ve yoğun yatırım ajandasıyla bölgeye en büyük katkıyı yaptı. Yeni dönemde de bu devam edecek" dedi. 

Çok büyük bedeller ödedik 

Türkiye'nin küresel istikrar ve barışa katkı noktasında çok büyük bedeller ödediğinin altını çizen Berat Albayrak, "Ödemeye devam ediyoruz ama katkıda bulunmak için çalışmalarımız sürüyor. 16 Nisan'dan sonra bölgesel ve küresel barış için çok önemli bir dönemin başlangıcıyla karşı karşıyayız" dedi. 

Rüzgar yeka’ya devler katılacak 

Türkiye'de ilk kez yerli kaynakların elektrik üretimindeki payının yüzde 50'ye çıktığını söyleyen Bakan Berat Albayrak, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesiyle dünyada yekpare alanda en büyük güneş enerjisi santralının kurulacağını aktardı. 

TEKLİFLER TEMMUZDA

Albayrak, 27 Temmuz'da son tekliflerin alınacağı rüzgar YEKA projesiyle de bin megavatlık bir kapasitenin sisteme dahil edileceğini belirterek, dünyanın en büyük rüzgar enerjisi firmalarının katılımıyla bu kapasitenin oluşturulacağını dile getirdi.