''Turizmi desteklemezsek oteller yabancıya geçer''

DenizBank Genel Müdürü Ateş, turizmde 1.4 milyar dolar krediyi yeniden yapılandırdıklarını belirterek çağrı yaptı: Turizm desteklenmezse oteller düşük paralara başkasına geçer. Milli turizm sanayicimizde kalmalı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, turizmde için kullandırtmış oldukları 2,9 milyar dolarlık kredinin 1,4 milyar dolarlık kısmını yeniden yapılandırdıklarını belirterek 'milli turizm' çağrısı yaptı. Uluslararası 11. Resort Turizm Kongresi için bulunduğu Antalya'da soruları yanıtlayan Hakan Ateş turizmi en fazla destekleyen banka olduklarını belirterek, bu sektörü Türkiye'nin petrolü olarak nitelendirdi. Turizmin döviz girdisi ve ciddi istihdam sağladığını anlatan Ateş, sektörün geleceği açısından sürdürülebilir programlara yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Yatırımları ülke geneline yayarak turizmin sürekliliğinin sağlanabileceğini ve gelirin daha da artırılabileceğini dile getiren Ateş, şunları söyledi: "DenizBank olarak finanse ediyoruz. Şunu da belirtebilirim, turizm için kullandırtmış olduğumuz 2,9 milyar dolarlık kredinin 1,4 milyar dolarını yeniden yapılandırdık. Bu, asla geri dönmeyecek anlamına gelmiyor. Çünkü yatırımcı güvenmiş ve harika bir eser çıkarmış ortaya. Otel orada duruyor. Bir-iki yıl kötü olabilir, ama eğer siz turizmcileri desteklemezsiniz bu oteller çok düşük paralara kendi yatırımcısının dışındakilerin ellerine geçebiliyor. Tabii ki küresel dünya geçebilir. Neden bizim milli turizm sanayicimizde kalmasın? Benim tercihim o yönde olur."

BEKLENTİMİZ OLUMLU

Ateş, "Türkiye'nin turizm açısından dünyadaki en iyi destinasyonlardan biri. Turizmde bizim çok olumlu beklentilerimiz var" dedi.

DÜZENLEME YAPILSIN DAHA ÇOK KREDİ VERELİM

Pandemide tesisini değerinin altında satmak zorunda kalan turizmcilere değinen Hakan Ateş, "Turizm tesislerine kredi verilirken varlığa göre değil, o varlığın getirisine bakılarak kredi verilmeli. Mevcut sistemle ekspertiz şirketleri gelip 50 milyon dolarlık tesise 25 milyon dolar değer biçiyor. Ben de banka olarak bu rakam üzerinden kredi vermek zorunda kalıyorum. Oysa nakit akımı yöntemiyle kredi verilmeli" dedi.

KUR PAZARLIKLARI BAŞLAYABİLİR

Katma değer olarak dövizi lehine çevirebilen en kazançlı sektörün turizm olduğuna dikkat çeken Hakan Ateş: "Bu noktada da turizm sektöründe kur pazarlıkları görülebilir. Ama tabii ki bunu sadece turizmle sınırlandıramayız" dedi.