Turizme otoyol dopingi

İki büyük otoyol projesine start verildi. Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu 43 ilin geçişini kolaylaştıracak. Turizmcilerin bir süredir beklediği Antalya-Alanya Otoyolu ise doping etkisi yapacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, iki otoyol projesi için ihaleye çıkıyor. Buna göre, Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu için 24 Ağustos'ta, Antalya-Alanya Otoyolu için de 25 Ağustos'ta ihale yapılacak. Yapılacak otoyollardan Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ile 43 ilin geçiş noktası konumundaki Kırıkkale'den geçen mevcut devlet yolu yoğunluğu azalacak. Otoyol, Marmara-Doğu Anadolu, Ege-Karadeniz ve Akdeniz-Karadeniz koridorları arasında önemli bir köprü özelliği taşıyacak.

Bir süredir gündemde olan Antalya-Alanya Otoyolu ise turizme bağlı olarak özellikle yaz aylarında artan yolculuk taleplerini, hızlı, konforlu ve güvenli olarak karşılamakla birlikte bölgedeki ticaret ve tarım sektörüne de hizmet edecek.

KAZALAR AZALACAK

Antalya-Alanya Otoyolu'nun ülkemiz için en önemli katkısının, bölge turizminin gelişimindeki olumlu etkisi olacağı öngörülüyor. Projeyle özellikle trafik güvenliği, can ve mal emniyetinin tam olarak sağlanmasının yanı sıra çevre illerden gelen trafiğin şehir içine uğramadan transit geçişinin sağlanması, seyahat süresinin kısaltılması amaçlanıyor.

KESİNTİSİZ ULAŞIM

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu batıdan doğuya kesintisiz bir otoyol ağının hedeflendiğini bildirdi. Karaismailoğlu "Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ve Antalya-Alanya Otoyolu Projesi ile hedefe bir adım daha yaklaşıyoruz. 2023'ten 2053 yılına kadar geçen sürede yapılacak yatırımlarla karayolu hizmet düzeyini en üst seviyeye çıkararak kesintisiz ve konforlu bir ulaşım tesis edeceğiz. 2053'e kadar bölünmüş yol ağını 38 bin 60 kilometreye, otoyol ağını ise 8 bin 325 kilometreye yükselteceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

AKDENİZ 7 KAVŞAK 8 TÜNELLE GEÇİLECEK

Antalya-Alanya Otoyolu Serik Kavşağı'ndan başlayarak Batı Kavşağı'nda sonlanacak. 122 km uzunluğundaki Antalya-Alanya Otoyolu'nda, 84 kilometre 2x3 şeritli otoyol ve 38 kilometre 2x2 şeritli bağlantı yolu olacak.

ÖNEMLİ MERKEZLER KARADAN BİRLEŞİYOR

Uluslararası Genç Turizmciler Derneği Başkanı Onur Sabırlıoğlu: Çanakkale Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu, Aydın-Denizli Otoyolu'nun ardından bu iki otoyolun yapılması Türkiye'nin turizm merkezlerini karayoluyla birbirine bağlayacak. Yapılan otoyol yatırımlarıyla başta yer turist olmak üzere insanlar rahat rahat tatile gitmeye başladı. Daha önce uçakla seyahat edenler zamandan ve yakıttan tasarrufla karayollarını tercih etmeye başladı. Açılan yeni otoyollarda çok fazla yabancı plakalı araç görmeye başladık.

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu: Yapılan otoyolların Türk turizmine çok olumlu etkisi var. Deniz-kum-güneş turizmi kapsamında tatile gidenler genelde uçakla seyahat ediyor. Ancak kültür turları kapsamında seyahat edenlerin tercihi karayolu oluyor. Bu nedenle kültür turuna çıkanlar için seyahat sürelerini kısaltıp konforlu hale getiren otoyolların büyük önemi var. Daha önce yapılan otoyollarda bunun örneklerini gördük. Yol yatırımı yapılan yerlere önce yerli, daha sonra yabancı turist akını oluyor."