Turizme örnek proje

Ayvalık'ın Küçükköy bölgesi, Enerjisa, Sabancı Üniversitesi ve UNDP ortaklığıyla sürdürülebilir turizm merkezine dönüşecek. Projeyle fosil yakıt kullanımı azaltılırken, pilot çalışma diğer yerlerde de uygulanacak.

SERDAR SAĞLAM

Ayvalık, Türkiye'nin en önemli turizm merkezleri arasında. Bölgede tarihi dokusuyla her yıl daha fazla ziyaretçi alan Küçükköy ise turizme yeni bir çehre kazandırmaya aday. Enerjisa, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Küçükköy'de 'Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi modeli' geliştirmek için güçlerini birleştirdi.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE GEÇİŞ

Projeyle 18 aylık bir takvimde, fosil yakıt kullanımını azaltacak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması yaygınlaştırılarak, sürdürülebilir bir turizm uygulama modeli geliştirilmesi hedefleniyor. Pilot çalışmanın sonuçları diğer yerlerde de uygulanacak. Projenin açılışı Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın katılımıyla gerçekleştirildi.

İŞİN MERKEZİNDE KADINLAR OLACAK

Projeyle toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin kaldırılmasına da katkı sağlanacak. Bu noktada kadınlar için fırsatlar yaratılması, tüm çabaların merkezinde yer alacak. Örneğin, UNDP, turizm işletmelerinde enerji etüdü ve enerji danışmanlığı alanlarında, yörede bulunan kadınlara eğitim sağlayacak.

TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ ÇOK ZENGİN

"Turizm, Türkiye için çok zengin potansiyel arz ediyor" diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise, "Amacımız, turizm işletmelerinin doğa dostu dönüşümlerine yardım etmek" dedi. Enerjisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler de, "Ayvalık proje için doğru bir pilot bölge oldu" diye konuştu.