Turizmde ‘V' çıkışı yolda sezon nisanda açılacak

Türkiye'nin rakiplerine göre turizmde büyük başarı kaydettiğini belirten Turizm Bakanı Ersoy, mart ayı itibariyle turizmde etkinliklerin başlayacağını, sezonun ise nisanda açılmasını öngördüklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, mart ayı itibariyle turizmde etkinliklerin başlayacağını duyurdu. Ankara’daki Resim ve Heykel Müzesi’nde gazetecilerle bir araya gelen Ersoy, Türkiye’nin pandemi döneminde rakiplerine göre turizmde büyük bir başarı elde ettiğine dikkat çekti. Vaka sayılarındaki düşüşe göre doluluk oranlarının belirleneceğini bildiren Ersoy, “Türkiye turizm sektöründe rakip ülkelere göre daha iyi bir performansla sezonu kapattı. Alınan tedbirler sayesinde önce açıklar kapatıldı, ardından ortaya iyi bir iş çıkarıldı. Güvenli Turizm Belgesi birçok ülkede örnek oldu” dedi.

VAKA SAYISI DÜŞÜYOR

Bu sene turizmde V çıkışı beklendiğini belirten Bakan Ersoy, şunları kaydetti: “Vaka sayısı hızla aşağıya iniyor. Türkiye kırmızı destinasyondan çıkıp güvenli konuma geliyor. Bu hafta itibariyle aşılama başlayacak. Mart ayında iki binli rakamların altına ineriz. Bu süreçler içinde binli rakamlara ineriz, nisan ayı itibariyle biz sezonun açılacağına inanıyoruz. 2019 rakamlarını 2021’de yakalama şansımız yok ama 31 milyon turist, 23.5 milyar dolar geliri geçeceğimizi umuyoruz. Bu sene de Patara yılına devam ediyoruz. Etkinliklerle Patara’yı ön plana çıkaracağız.”

ORTAK KARARA UYARIZ

Türkiye’nin farklı bölgelerinde turizm faaliyetlerinin çok yönlü olarak sürdürüldüğünü belirten Ersoy, turizmin 81 ile yayılması için çalışmalarda sona yaklaşıldığını söyledi. Ülkenin turizm potansiyelinin tanıtımında ülkelerin tercihlerine göre bir tanıtım programı hazırlandığını aktaran Ersoy, bu kapsamda 2020 yılında dünyanın dört bir yanından 3 bin youtuber, editör, sosyal medya fenomeninin Türkiye’de ağırlandığını ifade etti. Ersoy ayrıca, Türkiye’nin aşı konusunda uluslararası kararlara uyacağını belirterek, “Dünya ne karar alırsa; hızımız teknolojimiz buna yeter” dedi.

30.744 SANATÇIYA ÖDEMELER BAŞLIYOR

Dijital çalışmalara ilginin oldukça fazla olduğunu aktaran Bakan Ersoy, müzelerin dijital ortama taşınmasıyla 12 milyondan fazla ziyaretçinin müzeleri online ziyaret ettiğini belirtti. Ersoy toplantının ardından soruları da yanıtladı. Bakan Ersoy, toplam 30 bin 744 sanatçıya bu ay itibariyle ödemelerinin başlayacağını da açıkladı.

YENİ ‘GÖBEKLİTEPE’LER İÇİN HAZIR OLUN, AÇIKLAYACAĞIZ

Göbeklitepe’yle birlikte Türkiye’nin UNESCO dünya miras listesi içindeki varlık sayısının 18’e yükseldiğini hatırlatan Bakan Ersoy, “Biz yeni Göbeklitepe’lere hazır olalım, projeyi çok büyütüyoruz, birkaç ay sonra detaylı açıklamayı yapacağız. Bölgede birkaç kazı daha yapacağız, muhtemelen Urfa bölgesi. Mısır Piramitleri neyse Urfa da bizim için oldukça değerli. Bu yıl en etkili arkeolojik kazılar orada gerçekleşecek. Yine Malatya’daki Aslantepe, miras kurulu toplantısına hazır hale getirildi. Muhtemelen 19. miras listemiz olarak hayata geçer” dedi.