Turizmde 'sağlıklı' hamle... Sektöre yeni yatırımlar giriyor

Türkiye'nin sağlık turizminde gözde ülke olma potansiyelini değerlendirmek isteyen Dorak Holding, ‘Dorak Health' adlı şirketiyle sağlık turizmine girdi. Klinik açmayı gündemine alan holding; Kapadokya, Pamukkale ve Bodrum'da yeni otel yatırımıyla mayıs-haziran gibi halka arzı hedefliyor.

AKŞAM

GÜLTEN UGURLU

Turizmde dünyanın önemli destinasyonlarından birisi olan Türkiye, son dönemde hızla yaygınlaşan sağlık seyahatlerinin de uğrak noktalarından biri haline geldi. Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2022 yılı sağlık hizmeti ihracatında 1.9 milyar dolar elde edilirken, 2023 yılı sonunda ise Türkiye'ye gelen sağlık turisti sayısı 1.4 milyon kişi, sağlık hizmet ihracatı ise 2.3 milyar dolara yükseldi. Bünyesinde turizmden kuyuma deriden seramiğe, halıdan tekstile, yeme-içmeden madenciliğe kadar 65 markası bulunan Dorak Holding de Türkiye'nin bu potansiyelini değerlendirmek üzere yönünü 'sağlık turizmine' çevirdi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bir grup basınla bir araya gelen Dorak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Serdar Körükçü, Türkiye'nin sağlık turizminde hem fiyat hem de kalite bakımından önemli bir noktaya geldiğini vurgulayarak, gerekirse kendilerinin de bir klinik yatırımı yapabileceğini söyledi.

KLİNİK AÇMA HAZIRLIĞI

wBir yıldır sağlık turizmi alanına yönelik çalışmalar yürüttüklerini ve 'Dorak Health' şirketini kurarak yatırıma odaklandıklarını belirten Körükçü, "Turizm alanında hizmet veren bir şirket olarak, yoğunlaşan sağlık turizmi taleplerini karşılamak amacıyla bu alanda yeni bir yapılanmaya gittik. Faaliyette bulunduğumuz ülkelerden ülkemize saç ekimi, estetik, mide küçültme gibi operasyonlar için turist getireceğiz. Başlangıçta bu alana yaklaşık 2 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz" dedi. Sağlık turistinin genelde 10 günlük paket tur aldığını belirten Körükçü, "Biz de ihtiyacı olan tüm hizmetleri ona entegre bir şekilde sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu alandaki gelişme ve taleplere bakarak ihtiyaca göre bir yatırım düşünebiliriz. Ancak bu yatırım hastane değil de belki bir klinik olabilir. Onu da İstanbul'da hayata geçirebiliriz" diye konuştu.

GLOBALDE DEPARTMAN

5 kıtada bulunan 23 ofislerine başvuran kişileri istedikleri tedaviler için Türkiye'ye getirme ve turistik güzelliklerle tanıştırma kabiliyetlerinin olduğunu belirten Körükçü, "İstanbul ağırlıklı olmak üzere 50 anlaşmalı kurum ve doktorumuzla çalışıyoruz. Global ofislerimizde sağlık turizmi departmanı kuruyoruz" dedi.

YENİ OTEL GİRİŞİMLERİ HIZLANDI

İkisi İstanbul'da, biri Kuşadası'nda, diğerleri de Kapadokya'da olmak üzere toplam 12 otelleri bulunduğunu belirten Körükçü, otel yatırım planlarıyla ilgili şunları söyledi: "Kapadokya'daki balon turizmi alanında da yatırımlarımız var. Bölgeye bir tema park da kazandıracağız. İçinde 20 bin metrekarelik taşların arasına oyulmuş bir akvaryum da olacak. Ayrıca Pamukkale'de devam eden ve 2025 yılında açmayı planladığımız bir otel yatırımımız bulunuyor. Bodrum'da da 300 odalı bir otel planlamamız var. Temmuz 2024'te de Ankara'nın doğusundaki en lüks otel olacak Marriot Hotel Kapadokya'yı açacağız. Önümüzdeki dönemde Japon ve Tayvanlı ortaklarla yurtdışında yatırımlar planlıyoruz. İlk olarak Türkiye'de 4, yurtdışında ise İspanya, İtalya, Almanya, Prag, Hırvatistan ve Avusturya'da otelleri olan 10 otelli bir zinciri satın alacağız. Tüm yeni yatırımlarımızın ciromuzu yüzde 20 oranında artırmasını hedefliyoruz."

SUR BALIK DUBAİ'DE

Körükçü, Türkiye'nin ilk ve tek balık zinciri olan Sur Balık'ın Dubai'ye de şubesini açtıklarını belirterek 2025'te ABD New York ve İngiltere Londra'da da Sur Balık açmayı planladıklarını söyledi.

MAYISTA HALKA ARZ PLANI

Dorak Holding'in hisselerini halka arz etmeyi planladıklarını söyleyen Ahmet Serdar Körükçü, "Çok geniş bir iş alanına sahibiz. Restoran, balon, oteller ve mağazalarımızı halka açacağız. Bu alanlarda borsaya açılan il şirket olacağız. Çalışmaların sonuna geldik. Mayıs-haziran aylarında hisselerimizi borsada halka açacağız" dedi. Körükçü, halka arzdan elde edecekleri kaynağı Avrupa ve Asya'da otel satın almaları için kullanacaklarını söyledi.

600 BİN TURİST 1 MİLYAR $ GELİR

Geçen yıl 450 bin turist getirerek 700 milyon dolarlık ciro sağlayan Dorak Holding, bu yıl ise 600 bin turist getirmeyi ve ciroyu da 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Yılda 10 milyon geceleme gerçekleştirdiklerini belirten Ahmet Serdar Körükçü, 500'ü yurtdışındaki ofislerinde olmak üzere toplam 4 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.