Turizmde rekor yılı ilk 9 ayda aşıldı

Turizmde yüzler gülüyor. Turist sayısı ilk 9 ayda yüzde 12.4 artarak 45.2 milyona ulaşırken rekor yılı 2019 şimdiden aşıldı. Turistin ortalama harcaması da 1000 dolara yaklaştı.

Akşam

Turizmde rekor yılı olan 2019 yılı bu yılın ilk 9 ayında aşıldı. Turist sayısı ilk 9 ayda yüzde 12.4 artarak 45.2 milyona ulaştı. 2019'un tamamında Türkiye 45.06 milyon turist ağırlamıştı. İlk 9 ayda turizm geliri de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.1 artarak 42 milyar dolar oldu. Geçen yılın tamamında 46.5 milyar dolar gelir elde eden Türkiye yıl sonunda ise toplam 55.6 milyar dolar turizm geliri bekliyor.

GÜNLÜK HARCAMA 100 $

Turizm verileri ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin restorasyonunun arasında olduğu gündeme ilişkin konuları değerlendirmek üzere basın toplantısı yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turistin ortalama harcamasının ise 1000 dolara yaklaştığını söyledi. Turizmde ortalama kalış sürelerine de dikkati çeken Ersoy, "Bizim için kişi başı harcamadan daha önemli olan, kişi başı gecelik harcamadır. 2017'yi Türkiye 65 dolarla kapatmıştı. 2022 sonunda uyguladığımız politikalarla 89 dolara kadar bunu taşıdık. Bu yıl birinci çeyrekte 85 dolar, ikinci çeyrekte 112 dolar, üçüncü çeyrekte 103 dolar ve son çeyrekte de tahmini 96 dolar olmasını bekliyoruz. Yıl ortalamasını da 100 dolar olarak tamamlamayı bekliyoruz" diye konuştu.

DENETİMLER ARTACAK

Ersoy, tüm otellerin artık Bakanlık belgeli olduğunu, bundan sonra turizm konutlarının da bakanlık belgeli olacağını vurgulayarak, "2024 sonu konaklama sektörünün tamamı bakanlık denetimine girmiş olacak. Bakanlık olarak yıllardır zaten bu sürece hazırlanıyoruz. Kontroller sayısını 3 katına çıkardık. Şu anda süreci hızlandırmak için basit belge uygulamasıyla kayıt altına aldık otelleri. Aşamalı şekilde bundan sonra otellerimizin nitelikli işletme belgesi alması için gerekli çalışmaları başlatacağız" dedi. Ersoy, turizmde gastronominin önemini de vurgulayarak, Michelin Guide'ın 9 Kasım'daki lansmanında Türkiye'de listeye dahil edilen yeni şehirleri açıklanacağını söyledi.

AYASOFYA YABANCIYA ÜCRETLİ OLACAK

Ayasofya ve Sultanahmet Meydanı'nın UNESCO'nun kalıcı miras listesinde yer aldığına dikkati çeken Ersoy, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin restorasyon uygulamasında da UNESCO'nun tavsiye ve görüşlerini alarak, kararlar uyguladıklarını dile getirdi. Bakan Ersoy, UNESCO'nun tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024'ten itibaren Ayasofya'da ziyaretçi yönetim planına geçeceklerinin altını çizerek, Ayasofya'yı ziyaret eden yabancı turistlerden 15 Ocak 2024'ten itibaren bilet ücreti alınacağını söyledi. Ersoy "Türk vatandaşlarımızın ibadet amaçlı yaptıkları ziyaretler eskiden olduğu gibi ücretsiz olacak. Bu uygulama dünyanın birçok ülkesinde de var" dedi. Ersoy şunları söyledi: "İbadet amacıyla camiyi ziyaret eden Türk vatandaşlarının girişinde bir değişiklik yok. İbadet bittikten sonra şu andaki çıkış kapısından çıkacaklar. 15 Ocak'tan itibaren de yabancıların gerçekleştirdikleri ziyaretlerin giriş kapısını değiştiriyoruz. Üst kotta, Topkapı Sarayı'nın olduğu üst kapıdan alacağız. Şu anda kapalı olan Ayasofya'daki üst galeriyi hizmete alıyoruz. O galeriden gezdirerek, galerinin sonunda aşağı indirerek çıkış kapısından çıkmalarını sağlıyoruz. Yani ibadet amaçlı Ayasofya'ya gelenlerle, turistik amaçlı gelenlerin girişte çakışmasını engelliyoruz. Yoğunluğu farklı katlara yayarak, kontrol altına almış oluyoruz."

ŞANLIURFA İKİNCİ KEZ UNESCO LİSTESİNDE

2010'DA Sıra Gecesi Geleneği ile UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne giren Şanlıurfa bu kez 'Müzik' alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edildi. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, "İlimizin kültür zenginliğini ve kadim şehir olarak müzik alanında da gücü tescillendi, hayırlı olsun" dedi.