Turizmde bayram coşkusu: Uçak ve otellerde yer yok

Bu yıl rekor üstüne rekor kıran Türk turizm sektöründe Kurban Bayramı nedeniyle ek bir yoğunluk yaşanıyor. Turizm bölgelerinde oteller yüzde 100 doluluğa ulaştı. Otobüs ve havayolu şirketleri ek sefer koydu.

Süleyman Şen

Doğal güzelliklerinin yanında kültürel hazineleriyle de ilgi gören Türkiye, son dönemde yoğun şekilde turist ağırlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilere göre 2018’in ilk yarısında 18 milyon 917 bin turist Türkiye’yi tercih etti. Turizmde yaşanan hareketlilik 9 günlük kurban bayramı tatiliyle üst seviyeye çıktı. Otobüs şirketleri ve havayolu şirketleri gelen talebe yetişmek için ek sefer koymak durumunda kaldı.  

 8 MİLYON KİŞİ GELDİ 

Bu yıl tüm zamanların rekoru olarak 14 milyon turist hedeflenen Antalya’ya gelen ziyaretçi sayısı, dün itibarıyla 8 milyon 64 bin 16 turiste ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde 6 milyon 209 bin olan turist sayısı, bu yıl 1 milyon 854 bin artmış oldu. Artış oranı ise yüzde 30. Antalya, turizmde bugüne kadarki en iyi dönemi olan 2014 yılının da üstünde seyrediyor. Ağustos ayının ilk yarısında ise havayoluyla kente gelen turist sayısı 1 milyon rakamını aşarak, 1 milyon 76 bin 959’a ulaştı.  Turizmciler Kurban Bayramı tatili dolayısıyla Muğla’nın önemli turizm merkezlerinden Bodrum, Ula, Marmaris ve Fethiye’deki turistik tesislerin rezervasyonlarında da yüzde 100'lere varan doluluğa ulaştığını belirtiyor. 

Otellerde %100 doluluk

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu otellerin doluluklarının zirvede olduğa işaret ederek, “Rezervasyon yaptırmadan mutlaka boşluk vardır diye gelen tatilcileri uyarmak istiyorum. Mutlaka rezervasyon yaptırın, otellerden de kontrol edin” dedi. 

Çinli turist sayısı yüzde 91 arttı

Türkiye’ye bu yılın ilk ayında gelen Çinli turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91 artarak 191 bine çıktı. Çinli turist sayısındaki bu artışta Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tanıtımlarının yanı sıra sanatçı Xiao Zhang’ın Türkiye’yi konu alan “Seni romantik Türkiye’ye götürmek istiyorum” adlı şarkısı etkisi oldu. Şarkıyı sık sık sosyal medya hesaplarından paylaşan Çinliler, merak ettikleri Türkiye’ye gelmeye başladı. 

Otogarda yoğunluk

Tatilini memleketinde veya tatil beldelerinde geçirmek isteyenler, otogarda yoğunluk oluşturdu. Yarından itibaren bayramın birinci gününe kadar otobüs biletlerinin tamamının satıldığı öğrenilirken, otobüs firmaları, yoğun talep olan şehirlere ek seferler koydu. Bazı hatlardaki ek sefer biletleri de bitti. 

Yurtiçinde Antalya-İzmir yurtdışında Londra'dayız

Türk Hava Yolları yoğun talebi karşılamak için 9 günlük bayram tatilinde 164 ek sefer düzenleyecek. THY, bayramda oluşabilecek yoğunluğu yurtiçinde 150, yurtdışında ise 14 ek seferle eritecek.  THY bayram tatilinde Antalya’ya 49, Bodrum’a 51, Dalaman’a 35, Trabzon’a 15, Beyrut’a 8, Cenevre’ye 2 ve Podgorica’ya 4 ek sefer koydu. Bayramda  yurt içinde en çok Antalya, Bodrum ve İzmir yurtdışında Londra, Cakarta ve Barselona tercih edildi.