Turizmciye özel şube 2 milyar dolar kredi

Cumhuriyetin ikinci yüzyılında radarına turizm sektörünü alan İş Bankası, sektöre yönelik kredi hacmini 2 milyar dolara çıkaracak. Banka, turizm kart ile ‘şimdi al sezonda öde' imkanı sunacak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Finansman sorunu nedeniyle renovasyon ve yeni yatırımlarını erteleyen Türk turizmciye İş Bankası'ndan finansman müjdesi geldi. Banka, turizm sektörüne ayırdığı kredi hacmini 1 milyar dolardan iki yıl içinde 2 milyar dolara çıkaracak. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "Sektör şu anda, döviz rezervi sorunumuz nedeniyle yabancı para krediye erişirken yabancı bankaları kullanmak durumunda. Türk bankaları genellikle sektöre teminat mektubu veriyor, o teminat mektubuyla yurt dışından krediler kullanılıyor. Önümüzdeki dönemde ekonomiye güvenin artmasıyla Türkiye'ye gelen yabancı para kaynağı artacak. Bununla birlikte teminat mektubu gibi ürüne ihtiyaç duymadan, yabancı para kredileri tekrar sektöre kullandırabileceğimiz bir döneme girebileceğiz. 2024-2025 yatırım yılı olacak" ifadelerini kullandı.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından bu yıl 13.'sü düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi Türkiye İş Bankası'nın ana sponsorluğunda Antalya'da gerçekleştirildi. Burada konuşan Hakan Aran, turizmcilerin hayatını kolaylaştıracak yeni adımlar atacaklarını söyledi.

ŞİMDİ AL, SEZONDA ÖDE

Aran, şunları kaydetti: "Banka bünyesinde Turizm Bankacılığı Bölümü kuracağız. Antalya'nın ardından ülke ekonomisi açısından turizm gelirine en çok katkı sağlayan Muğla, İstanbul, İzmir, Nevşehir gibi başka illerde de Turizm İhtisas Şubeleri açacağız. Bu şubelerin odağı tamamen otel ve işletmeciler olacak. Turizm Kart gibi bir kredi kartı çıkaracağız. Bu kartların ödeme periyotları turizmin gelir yapısına göre ayarlanacak. Şimdi ihtiyaçlarını satın alıp, ödemeyi yüksek sezonda yapabilecekler."

Uluslararası Resort Turizm Kongresi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un (ortada) katılımıyla Antalya'da gerçekleştirildi.

10 AYDA 50 MİLYON ZİYARETÇİYİ AŞTIK

Kongrede konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, deprem, seçimler ve İsrail'in Gazze saldırısına etkilerine rağmen turizmde hedeflere yakın olduklarını kaydetti. Bakan Ersoy, "2023 yılı Ocak-Ekim döneminde ağırladığımız toplam ziyaretçi sayısı 50.2 milyon kişiyi aştı. Tatillerinde Türkiye'yi tercih eden yabancı turist sayısı bu 10 ayda, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.58'lik artış gösterdi. Turizm gelirlerinde ise 2023 Ocak-Eylül döneminde 42 milyar dolara ulaşmış durumdayız. Geçen yılın aynı döneminde ulaştığımız 35 milyar dolarlık gelirle kıyaslandığında, yüzde 20 oranında bir artış var. 2028 yılında turizm gelirinde çıtayı 100 milyar dolar seviyesine çıkaracağız" açıklamasını yaptı.

'HER ŞEY DAHİL'İ ÖRNEK ALIYORLAR

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu önümüzdeki yıl hedeflerinin 16 milyon turisti Antalya'ya getirmek olduğunu söyledi. Kavaloğlu, şöyle konuştu: "Biz İspanya ve Fransa'yı rekabet edilecek ülke olarak seçtik kendimize. Bir dönem eleştirildiğimiz her şey dahil sistemini rakip ülkeler örnek almaya başladı."