Turizmcinin gözü poyrazda

Lodosla geliyor, poyrazla gidiyor! Rüzgar nereden eserse turist oraya gelecek. Kısıtlamaların kaldırılması ve bayram iç turizmi hareketlendirdi. Yerli turistin en çok rağbet gösterdiği Marmara Bölgesi'nde ise müsilaj tedirginliği yaşanıyor. Turizmci lodosla kıyıya vurup poyrazla çekilen müsilajın kaybolması için rüzgar duasına çıktı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Rus turistin gelmesiyle hareketliliğin yaşandığı turizm sektöründe, Kurban Bayramı, kısıtlamaların kalkması ve okulların kapanmasıyla da iç turizm canlandı. Güneyde yüzde 70'lere varan otel doluluklarının konuşulduğu bugünlerde yerli turist yönünü Ege ve Marmara Bölgesi'ne döndü. Ancak, Ayvalık, Edremit, Altınoluk, Erdek, Saroz bölgeleriyle adalarda lodos rüzgarı nedeniyle yer yer deniz salyası görülünce tatil için bu bölgeyi tercih eden yerli turistler denize girememe endişesi yaşamaya başladı. AKŞAM'a konuşan bölgedeki turizmciler ve yerel yöneticiler ise poyrazla birlikte müsilajın kıyılardan çekildiğini yerli turistin gönül rahatlığıyla tatile gelebileceğini belirtiyor.

REZERVASYONLAR İYİ

1 Temmuz itibarıyla rezervasyonlarda ciddi artış yaşandığını ifade eden TÜRSAB Çanakkale ve Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik şunları kaydetti: "Okullar temmuz ayında kapanıyor. Temmuz ortasında Kurban Bayramı başlıyor, ayrıca YKS'ye giren 1.7 milyon gencin ailesi tatile çıkmak için gün sayıyor. Bölgemize de yerli ve yabancı turistlerden temmuz, ağustos, eylül ayları için ciddi rezervasyon talepleri var. Marmara Denizi'nde müsilaj sorunu yer yer görülüyor. Ancak poyraz rüzgarıyla kısa sürede iç kısımlara çekiliyor. Şu ana kadar büyük bir mağduriyet yaşanmadı. İnşallah poyraz çıkarsa sorun yaşamayacağız."

BELEDİYELER ÇÖZÜM İÇİN BİRLİK OLDU

Deniz salyası sorunuyla mücadele etmek için Marmara Denizi'ne kıyısı olan Eceabat, Gelibolu, Ayvacık, Gökçeada, Bozcaada, Çanakkale belediye yetkilileri Türkiye'nin saygın üniversitelerinden hocalarla bir panelde bir araya geldi. Müsilajın Gökçeada'da çok yoğun görülmediğine dikkat çeken Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin: "95 km kıyıbandı olan bir ada burası. Bizde müsilaj örneğin güney sahillerinde varsa kuzeyde yok. Lodos kıyıya getiriyor, poyraz ise uzaklaştırıyor. O yüzden adamızda her zaman yüzülecek sahillerimiz var" dedi.

EMLAK SEKTÖRÜ DE ETKİLENDİ

Müsilaj sorunu emlak sektöründe de etkisini göstermeye başladı. Yaz tatili için dönemsel olarak yazlık kiralayan aileler Marmara Bölgesi'nde müsilaj görülen tatil beldelerini tercih etmemeye başladı. Öte yandan müsilaj sorununun bölgedeki emlak satın alma taleplerinde de olumsuz etki yarattığı ifade ediliyor.