Turizmciden esnafa moral turu

Depremde boşalan GAP Bölgesi'nde turizm hareketliliğini başlatmak isteyen acenteler, ‘GAP'a Nefes Ol' projesini hayata geçiriyor. Amaç 6 milyona yakın turistin ziyaret ettiği bölgeyi yerinde kalkındırmak.

Özgül Öztürk

Kültür, gastronomi ve inanç turizminin önemli merkezlerinden GAP Bölgesi'nde meydana gelen depremler bölge ekonomisinin yanı sıra turizmini de vurdu. Her yıl 5.7 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan GAP Bölgesi'nde yeniden turizm hareketliliğini başlatıp bölgenin yerinde kalkınmasına destek olmak isteyen tur şirketleri 'GAP'a Nefes Ol' projesini hayata geçirecek. Acenteler, proje kapsamında bölgeye çok düşük fiyatlarla turlar düzenleyecek. Tura katılanlar deprem illerine komşu şehirlerdeki güvenli tesislerde konaklayacak, alışveriş ve yemek için deprem bölgelerine gidecek. Böylece hem bölgedeki restoran ve esnafa katkıda bulunulacak, hem de bölgedeki turizm potansiyeli korunacak.

GAP'A NEFES OLACAK

Projenin mimarı 300 acentenin üye olduğu Uluslararası Genç Turizmciler Derneği. (Genç TÜRSAD) Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgenin yaralarının sarılması için Türk turizm sektörü olarak ilk günden bu yana seferber olduklarını anlatan Genç TÜRSAD Başkanı Onur Sabırlıoğlu şunları kaydetti: "Acenteler olarak depremin ilk gününden itibaren bölgeye koştuk. Seyahat için kullandığımız otobüsler yardım malzemesi taşımada kullanıldı. Bölgenin yeniden kalkınıp eski canlılığına kavuşması için şimdi GAP'a Nefes Ver projesini başlatıyoruz. Genç TÜRSAD'ın 300 acenteci üyemize bu projeyi duyuracağız. Proje kapsamında kâr etmeden ve ya çok düşük kâr marjlarıyla bölgeye moral turları düzenleyeceğiz."

'BİR BAVUL DA DEPREMZEDEYE'

Tur Operatörleri Platformu da deprem bölgesinde turizm hareketliliği başlatmak için "Bir Bavul da Depremzedeye" projesini başlatıyor. Projeyle bayramda bölgeye tatile giden turistlerin kendi bavullarının yanı sıra ikinci bir bavulu depremzede vatandaşlara yardım malzemesiyle dolduracağını ifade eden Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, "Türkiye'nin turizm gelirinin yüzde 10'u gastronomi turizminden geliyor. Adana, Hatay ve Gaziantep gastronomi turizminde önemli bir yere sahip. Bu turlara katılan misafirlerimiz yardım için o bölgedeki işletmelerden alışveriş yapıp, buradaki restoranlardan yiyerek esnafa katkı sağlayacak" dedi.

GSYH'DEN % 10 PAY ALIYOR

TÜİK verilerine göre depremden etkilenen 10 ilden oluşan bölgenin GSYH içindeki payı yüzde 9.3. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun hazırladığı '2023 Kahramanmaraş Depremi Afet Durum Raporu'na göre ise depremin mali etkisinin 84,1 milyar dolar olması bekleniyor.

6 MİLYON TURİST AĞIRLIYOR