Turizm seferberliği genişliyor

Yaz sezonu başlamadan, turizm sektöründe kan kaybını önleyecek teşvik ve destekler hız kazandı. Yakıt desteğinin kapsamı genişlerken, yenileri bekleniyor.

1

Turizm sektöründe yaşanan Rusya kaynaklı kaybı telafi etmek için planlanan destek ve teşvikler yaz sezonu yaklaşırken hız kazandı. Hükümetin aralık ayında açıkladığı turizm destek paketindeki kritik maddeler hayata geçirilmeye başlarken, Maliye Bakanlığı'nın da bu konuda bir çalışmaya hazırlandığı öğrenildi. Öte yandan turizm sektörü de bir 'öneri paketi' hazırlayarak geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sundu. Türm bu gelişmelerle hedef, alternatif pazar ve yol haritalarıyla geçen yıl turizm sektöründe yaşanan kayıpların bir bölümünü telafi etmek... 

6 BİN $ YAKIT DESTEĞİ 

Hükümetin açıkladığı destek paketinde yer alan en önemli adımlardan biri de yakıt desteğiydi. Bu süreçte kapsamı genişletilen desteğe ilişkin karar, dün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ülke sınırlaması olmadan, Alanya-Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman ve Muğla Milas-Bodrum'a inecek tüm uçaklarla İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer havalimanlarına inecek tarifesiz uçaklar için turist getiren seyahat acentesine 6 bin dolar yakıt desteği sağlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, geçen yıl 13 ülkeden turist getiren acenteler için uygulanan desteğin kapsamının dünyanın bütün ülkelerini kapsayacak şekilde genişletildiğini belirtildi.  

ACİL EYLEM PLANI 

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, kısa bir sürede 'Acil Eylem Planı'nı oluşturduklarını hatırlatarak, "Bu kapsamda bu uygulamamızı sadece 13 ülkeyle sınırlı olmaktan çıkarıp dünyanın bütün ülkelerini kapsayacak şekilde genişlettik" dedi.  

Geçen yıl İşe yaradı

Bakanlık yetkilileri, ayrıca geçen yıl bu destek için devletin kasasından 100 milyon TL çıktığını ve uygulamanın meyvelerinin alındığını ifade etti. Yetkililer, "Destek öncesi Rusya'dan gelen turistteki azalma yüzde 40'lardayken uygulamayla kaybımızı yüzde 19'lara kadar azalttık" diye konuştu.

Türkiye'ye ilgi artıyor 

DÜNYANIN en büyük seyahat acentalarından Thomas Cook da, Türkiye'ye rezervasyonların artabileceğini açıkladı. Times'taki açıklamaya göre, Thomas Cook'un CEO'su Peter Fankhauser, tatilcilerin Türkiye'de güvenlik kaygılarının azalmasıyla Türkiye'nin de cazip rotalar arasında olacağını vurguladı.

Turizm sektörü ne bekliyor? 

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, sektöre yönelik destek ve teşviklerin önemine dikkat çekerek, "Operatörler olarak başka bazı beklentilerimiz de var. Bunlardan biri turizmcinin de ihracatçı sayılması" dedi. Polatoğlu’nun bir diğer önerisi de şöyle: "Mesela sömestr tatili istanbul’da 1-15 Ocak'sa, İzmir’de 7-21 Ocak arasında olabilir. Bu sayede otellerde yüksek sezon uzar, fiyatlar düşer."  Türkiye’de 10 milyon civarında yazlık ev olduğuna da dikkat çeken Polatoğlu, "Yılda ortalama 1 ay kullanılan bu evlerin boş zamanlarda yabancılara pazarlanması söz konusu olabilir" dedi.

Talep artarsa yakıt desteği uzatılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, koşullara göre nisan-mayıs aylarında geçerli olacak desteğin süresi uzatılabilecek. Yetkililer, "Geçen yıl aynı desteği yoğun talep üzerine desteği ekim-kasım aylarında da devam ettirdik. Bu yıl da bahar aylarında geçen yıla kısayla nasıl bir artış olduğuna bakılacak, talepler değerlendirilecek ve uzatılıp uzatılmayacağına karar verilecek" dedi.