Turizm gelirini artıracak! ‘Lavanta kokulu köy'ün hedefi Provence'ı geçmek

Pandemi öncesi 1 milyon turist ağırlayan ‘lavanta kokulu köy' Kuyucak'ta dikim alanı genişletiliyor. Bakanlığın desteğiyle yapılacak yeni dikimlerle Fransa'daki Provence kasabası geçilecek.

Isparta'nın Keçiborlu ilçesindeki "lavanta kokulu köy" olarak anılan Kuyucak köyü, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca lavanta vadisine dönüştürülecek. Kovid-19 salgınından önce turistlerin uğrak yeri olan "lavanta köyü" Kuyucak'ın mor tarlaları, yeni normalleşme dönemiyle hareketlendi. Orman Genel Müdürlüğünce, bölge halkına ekonomik gelir getirici tür olan lavanta bitkisinin alanının artırılması çalışması kapsamında, 2021'in sonbaharında artan talep üzerine 1 milyon 200 bin lavanta fidesi toprakla buluşturulacak. Dikimle birlikte Fransa'daki Provence geçilecek.

YENİ DİKİM YAPILDI

Isparta Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, Isparta ve Burdur'da, bugüne kadar 1 milyon 315 bin lavanta fidesini toprakla buluşturduklarını söyledi. Lavanta fidesi dikilen sahaların, görsel olarak turizmde, bal ormanı, kozmetik ve bitkisel ürünlerde çiftçilere gelir sağladığını aktaran Ulusoy, köylülere ve ülkeye katma değer sağlamak için lavanta alanlarını çoğaltmaya çalıştıklarını bildirdi.

GÖRSEL ŞÖLEN

Ulusoy, bölgenin turizmden daha fazla gelir elde etmesini amaçladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Kuyucak'ta biz de 100 dönüm lavanta bahçesi oluşturduk. Köyde görselliği yüksek bir lavanta vadisi oluşturacağız. Orman arazisi olan 60 dekarlık alanın bu yıl lavanta dikimlerini tamamladık. İnşallah bu bölge lavanta tepeleri ve vadileriyle hem yöre halkımıza hem de ülkemize daha çok katkı sağlayacak."

1 MİLYON KİŞİ ZİYARET EDİYOR

Kuyucak Köyü muhtarı Gürol Yılmaz da son yıllarda köylerinde turizmin gelişmeye başladığını ifade ederek, "2018-2019'da büyük bir turizm patlaması yaptık. Köyümüz 2019'da bir milyonun üzerinde turist ağırladı, 10 milyon lira gelir elde etti. Bütün Türkiye'yi bekliyoruz" ifadesini kullandı.

DENİZLİ'DEN HOLLANDA'YA KARANFİL İHRACI

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde kurduğu serada karanfil yetiştiren girişimci, Hollanda ve Rusya'ya ihracata başladı. Darıveren Mahallesi'nde seracılık yapan Okyay, geçen yıl ürettiği domates ve biberleri satmakta güçlük çekince alternatif ürün arayışına girdi. Arkadaşının tavsiyesiyle karanfil üretimine yönelen Okyay, ocak ayında ilk fideleri toprakla buluşturdu, ardından 4 dönümlük arazide kurduğu serada 5 farklı türde karanfil yetiştirdi. Okyay, üretimin ilk yılında Avrupa'ya ihracat yaptığını söyledi. Bu yıl yaklaşık 850 bin dal karanfil yetiştirmeyi hedeflediğini belirten Okyay şunalır söyledi: "Çiçeklerimizi Hollanda ve Rusya'ya ihraç ediyoruz. Hollanda, Avrupa'nın çiçek merkezi. Hollanda'ya bugüne kadar 450 bin, Rusya'ya da 220 bin karanfil ihraç ettik. Biz Hollanda'ya karanfil satabiliyorsak, bu büyük bir başarıdır. Hollanda'dan da birçok ülkeye çiçeklerimiz gönderiliyor. Tereciye tere satıyoruz. Bunun gururunu yaşıyoruz."