Turistin yeni rotası ata zeytin ağaçları

Yaklaşık 3 yıl önce Avrupa Konseyi Zeytin Ağaçları Kültür Rotası'na dahil olan Milas, 3000 yaşındaki tarihi zeytin ağaçlarıyla binlerce turist çekecek. Projeyle hem çiftçi hem de turizmci kazanacak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Turizmi 12 aya yayma hedefiyle ilerleyen Türkiye, ekolojik turizm seçeneklerini gündemine aldı. Evrensel bir barış sembolü olan zeytin ağaçlarını görmek amacıyla dünyanın dört bir yanına seyahat eden turistleri çekmek için turizm ve tarım sektörü temsilcileri harekete geçti. Milas Kazıklı Mahallesi bulunan 3200 yaşındaki Ata Ağaç, yaklaşık 3 yıl önce Avrupa Konseyi Zeytin Ağaçları Kültür Rotası'na dahil oldu. Bunun üzerine Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA)Avrupa basınından gazeteci ve influeserları Milas'a getirip zeytin hasat şenliklerinde ağırlıyor, zeytinyağı tadımı yaptırıyor. Bu gazeteciler daha sonra ülkelerine gidip Türkiye'nin zeytin ağacı kültürünün dünyaya tanıtılmasına katkıda bulunuyor.

YILDA 40 BİN ZİYARETÇİ

Yunanistan'ın Girit Adası'nın tarihi zeytin ağaçlarıyla yılda 40 bin turist çekmeyi başardığına dikkat çeken Ulu Zeytin Ağaçları Derneği Kurucu Başkanı Selçuk Aktürk, "Türkiye'de sadece Milas'ta bu ağaçlardan 100'lercesi var. Turizm Bakanlığı, acenteler ve üreticilerle işbirliği içerisinde bir zeytin rotası oluşturup anıtsal zeytin ağaçlarını görmek üzere seyahat eden gezginlerin bir bölümünü bölgemize çekmeyi amaçlıyoruz. Bu projeyle hem zeytin üreticileri hem de bölge turizmcisinin gelirini artıracağız" dedi. Hapimag Sea Garden Resort Bodrum'un yerel ürün ve üreticilere destek olmak amacıyla bu yıl 6'ncısını düzenlediği Hasat Günleri'nde konuşan Aktürk, "Zeytin ve zeytinyağı sadece İtalyan ve İspanyol kültürüne özel bir ürün değil. Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'dur. Bu tür ekolojik turizm projeleriyle Bodrum'a 12 ay turist çekebiliriz" diye konuştu.

SOFRALIK ZEYTİNDE LİDERİZ

Türkiye, 2022 rakamlarına göre sofralık zeytin üretiminde dünya lideri, zeytinyağı üretiminde ise İspanya'dan sonra ikincisi konumda yer alıyor.

KENDİ BALINI ÜRETECEK

Hapimag Sea Garden Resort Bodrum'da Ege'nin bereketli topraklarında yetişen doğal ürünler mutfaktan sofralara taşınıyor. Tesisteki zeytin ağaçlarından üretilen zeytinyağları altın madalya aldı. Mandalina ve keçiboynuzu ağaçlarının meyveleri de reçel, meye suyu, kurabiyede kullanılıyor. Ayrıca yakın zamanda kurulacak kovanlar aracılığıyla tesis kendi balını üretmeye de başlayacak. Hapimag Türkiye, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Hollanda Operasyonları Ülke Direktörü Kerem Demirkol, "Önümüzdeki yıllarda da bu alandaki faaliyetlerimizi ve bölgemizdeki yerel üreticileri desteklemeye devam edeceğiz" dedi.