Akşam Gazetesi
Tatil beldelerinde ev kira oranları otellerle yarışıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin yaptığı gayrimenkul sektöründe 2023 yaz trendleri araştırmasına göre Alanya, Kemer, Foça ve Bodrum gibi ilçelerde aylık kira fiyatları otellerle aynı seviyeye geldi. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, turizm tesislerinin konaklama ücretlerinde yaptığı artışların son 2 yıldır yazlık bölgelerdeki trendleri değiştirdiğini belirterek "Pandemiyle başlayan yazlık bölgelerden uzun dönemli ev kiralayarak uzaktan çalışma trendinin ardından, son 2 yıldır konaklama tesislerindeki fiyat artışlarının yanında kısa dönemli ev kiralayarak tatil dönemini geçirme de yükselen bir trend olarak karşımıza çıkıyor. Temmuz ayı geneli değerlendirildiğinde bahsi geçen ilçelerde yer alan yazlık evlerde aylık kiralamalar minimum 30 bin TL/ay civarında gerçekleşirken Antalya ilinde Kaş ve Kemer ilçelerinde aylık kira bedelleri aylık 75 bin-90 bin TL aralığına kadar Bodrum'da ise standart bakım durumunda ve kısmen denize mesafeli yazlıklar için aylık kiralamalar aylık 60 bin-80 bin TL arasında gerçekleşiyor" dedi.
Maya, denize yakın konumlarda ise aylık kiraların 200 bin TL'ye kadar çıktığını belirterek, şunları kaydetti: "Butik otel fiyatları ise tüm bölgelerde temmuz ayı genelinde oda fiyatı olarak günlük en az 2 bin 500-3 bin TL aralığında. Gecelik bedeller otel kalitesi, konumu ve bakım durumu dikkate alındığında çok daha yukarılara çıkabiliyor. Bu doğrultuda özellikle kalabalık aile tatillerinde hem yerli hem de yabancı turistler tarafından aylık kiralamalar sıklıkla tercih ediliyor. Aylık kiralar için talep edilen fiyatların artmasıyla birlikte bazı bölgelerde otel fiyatları ile ev kiralarının benzer düzeylere geldiği görülüyor. Temmuz ayı verileri değerlendirildiğinde Fethiye, Karaburun, Datça gibi ilçelerde ev kiralamanın gecelik bazda daha avantajlı olduğu görülüyor. Kaş, Kemer ve Alanya ilçelerinde ise sezonluk ev kiralamasının otel fiyatları ile yarıştığı söylenebilir. Antalya'daki yüksek kira artışında yabancı talebinin de etkisi görülüyor. Maya, İzmir'de Urla, Çeşme, Karaburun ve Foça ilçelerinde son 6 aylık veriler değerlendirildiğinde, İzmir'in yazlık kesimlerinden Foça'da birim satış verilerindeki artışın yüzde 80, Çeşme'de yüzde 30, Urla'da yüzde 45, Karaburun'da ise yüzde 35 civarında olduğunu belirterek, "Muğla'da ise Bodrum ilçesi yüzde 55 fiyat artışı ile il bazında ilk sırada" dedi.
VİLLALARA YABANCI TALEBİ
Aydın'ın Didim ilçesinde eskiden beri gelen İngiliz nüfusundaki artışın aynı trendi koruduğunu vurgulayan Maya "Kaş, özellikle villa tarzı yapılaşmanın yoğun olduğunu ve talep edilen kiraların yabancılar tarafından tercih ediliyor" diye konuştu.
SATIŞTA RUSYA İLK SIRADA YER ALIYOR
Maya, denize yakın konumlarda ise aylık kiraların yüksek olduğunu belirterek şunları kaydetti: " Rusya vatandaşları geçen yıl 16 bin 312 adet ile yabancıya satışlarda yüzde 24'lük bir paya sahip iken bu yılın ilk 5 ayında payı yüzde 34'e yükseldi. Antalya ilçelerinde görülen kira artışlarında da rolü olan bu talebin ilçe bazında dağılımına bakıldığında Alanya zirvede yer alıyor. Alanya, Türkiye'deki tüm ilçeler bazında da en yüksek yabancıya konut satışı yapılan ilçe durumunda."
ALTI AYLIK FİYAT ARTIŞI