Turisti otelden çıkardı gelir 2 bin doları buldu

Türkiye'de kişi başı turizm geliri ortalama 820 dolarken, Kapadokya'ya gelen turist ise kişi başı 2 bin dolar harcıyor. Zengin turisti getirerek, sadece otelde kalmak yerine bölgede harcama yapmasını sağlayanlardan biri olan Dorak Holding, turizme katkı sunacak yeni yatırımları yapmaya hazırlanıyor.

Akşam - GÜLTEN UGURLU

Türkiye, bu yıl turizmde 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir hedefliyor. Depremin etkileri ve seçim nedeniyle geç başlayan sezonun, yıl sonuna kadar uzaması hedefe ulaşılması konusunda umutlandırdı. Antalya deniz, kum, güneş ve kongre turizmi ile sektörde ağırlığını korurken, Türkiye'nin turizmi 12 aya yayma potansiyeli en yüksek değerlerinden biri olan Nevşehir Kapadokya bölgesi ise hareketli dönemlerinden birini yaşıyor. Üstelik Kapadokya'ya gelenler ağırlıklı zengin turist. Türkiye'nin kişi başı turizm geliri ortalama 820 dolarken, Kapadokya'ya gelen turist ise kişi başı 2 bin dolar harcıyor. Hem Kapadokya'nın bu potansiyelini değerlendirmek hem de turizme ve ekonomiye katkısını daha da artırmak için bölgeye önemli yatırımlar yapanlardan biri de Nevşehir merkezli Dorak Holding.

JAPONLAR AKIN ETTİ

Kapadokya'nın 2022'yi 4.2 milyon rekor ziyaretçi ile kapattığını ve dünyanın sayılı turizm destinasyonları arasına girdiğini belirten Dorak Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kaplan Tan, "Başta Japonlar, Çinliler ve Koreliler olmak üzere, fazla para harcayan Fransız, İngiliz ve İtalyanlar geliyor. Her günü dolu geçiriyorlar. Balona da biniyor, kuyum da alıyorlar. Bölgede turist harcaması, İstanbul'u katladı ve otalama 1.500-2 bin dolara ulaştı" dedi.

70 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLAR YOLDA

İkisi İstanbul'da, biri Kuşadası'nda, diğerleri Kapadokya'da olmak üzere toplam 10 oteli olan Dorak Holding'in farklı bölgelerde de yatırımlarına devam edeceğini söyleyen Ahmet Kaplan Tan, "Önümüzdeki yıl Kapadokya'ya bir Marriott açıyoruz, bir de kayadan oyma otelimizin çalışmaları sürüyor. Pamukkale'de devam eden bir otel yatırımımız daha var. Bodrum'da da 300 odalı bir otel planımız bulunuyor. Bu yıl sonuna kadar toplam 70 milyon dolarlık yatırım yapacağız" dedi.

HAVADA YEMEK: DINNER IN THE SKY

Belçika merkezli olan ve 64 ülkede de uygulanan 'Dinner In The Sky' yani 'havada yemek' konseptini ilk kez Türkiye'de Kapadokya'da hayata geçiren Dorak Holding, Kızılırmak'ın kenarında yerden 50 metre yüksekte, vinçle sağlanan bir platform üzerinde gastronomik deneyim yaşatıyor. 32 kişi havada öğlen veya akşam yemeği yiyebiliyor. Holding ayrıca Türkiye'nin ilk ve tek balık zinciri olan Sur Balık markasını yurtdışına da açmaya hazırlanıyor.

ESNAF DA KAZANIYOR

27 ülkede bulunan acenteleri aracılığıyla kendi turistini Türkiye'ye getiren ve otelin yanı sıra kuyum, deri, seramik, halı, tekstil, yeme-içme, eğlence gibi alanlarda da yatırımları bulunan holding, otellerinde sadece barınma ve kahvaltı hizmetini sunuyor. Ahmet Kaplan Tan, böylece bölgeye gelen zengin turistin esnafın da yüzünü güldürdüğünü söyledi.