ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE
Yıllardır bekleyen Beşiktaş taraftarı Vodafone Arena’nın açılmasıyla sonunda ‘evine döndü’. Bunun üzerine bir de şampiyonluk beklentisi eklenince, taraftarlar daha da büyük bir coşkuya kapıldı. Peki bu coşku ‘kara kartalların’ ürünlerini satan Kartal Yuvası’nı nasıl etkiledi… Kartal Yuvası Genel Müdürü Esra Hoşcan, tüm mağazalarında rekor denilebilecek satışlara ulaştıklarını, Vodafone Arena’da açılan dev Kartal Yuvası’nın ise taraftardan büyük beğeni topladığını anlattı. Stadın açılmasıyla Vodafone Arena mağazasında birkaç gün içinde 1 milyon TL ek ciro yaptıklarını söyledi. Yeni stadın Kartal Yuvası için de büyük anlam ifade ettiğini vurgulayan Hoşcan, “Milyonlarca kişinin gezdiği Dolmabahçe Sarayı’nın tam karşısındayız. Tur şirketleriyle anlaşıp, Dolmabahçe’ye gelen turistleri stada çekeceğiz” dedi. 2015-2016 sezonu cirosunun 60 milyon TL civarında beklendiği Kartal Yuvası’nın önümüzdeki sezonda hedefi ise 100 milyon TL.
BİRKAÇ GÜNDE 1 MİLYON TL EK CİRO
Beşiktaş ‘evine döndü’, taraftar mutlu. Kartal Yuvası’na nasıl yansıdı bu durum?
Aziz Yıldırım’ın dört yıldızlı forma siparişi verdiği iddia edilmişti. Sizde şampiyonluk hazırlıkları başladı mı?
TARAFTAR HEP YANIMIZDA
Şampiyonlukta olunca forma satışları da artıyordur haliyle...
300 bin formayı geçtik
Forma adedi hedefiniz nedir?
Geçen yıl 260 bin forma satmıştık. Bu yıl 300 bini geçtik. Bu tabii şampiyonlukla beraber daha da artacak.
Peki satış gelirlerinde beklentiniz nasıl bu yıl için?
Bu yıl hedef 60 milyon, sonraki sezon 100 milyon TL.
Çubuklu her zaman favori
Forma satışlarında özellikle tercih eden isim ya da model var mı?
Formalarda en çok tercih edilen no ve isim futbolcularımıza göre her sezon değişiyor. Modeller de aynı şekilde her sene yenileniyor biliyorsunuz ama çubuklu taraftarımız için her zaman favori.
Taraftar Kartal Yuvası’na girdiğinde ortalama ne kadar para harcıyor?
Ortalamada 2 ürün alınıyor ve sepet ortalaması tutarımız 95 TL.
Arena şubesi ve internet birincilik için yarışacak
Türkiye çapındaki Kartal Yuvası mağazalarının dağılımı nasıl?
Nisan 2016 itibarıyla, 76 satış noktasında taraftarlarımıza hizmet veriyoruz. Bunların 3’ü mobil tır, 2’si internet sitesi ve 71’i fiziki mağazadan oluşuyor. İstanbul mağazalarımızın sayısı 33, kalan 38 mağaza ise diğer illerimizde bulunuyor.
İnternet satışları nasıl gidiyor?
Son 2 yıldır internet mağazamıza büyük yatırımlar yaptık. Bunların neticesinde ciromuz geçen seneye göre 2 katı arttı. Önümüzdeki günlerde de yatırımlarımız artacak ve Vodafone Arena mağazamız ile internet arasında tatlı bir rekabet olacak bizce.
Barcelona ve Real Madrid yaptı, bizde neden olmasın?
Mağazada ürün çeşitliliği artmış görünüyor… Planlar nasıl, yeni ürünler eklenecek mi?
Yakın zamana kadar tasarım ekibimizle önümüzdeki sene neler yapacağız diye konuşurken genelde hep taraftar ürünleri ön planda oluyordu. Bunu değiştirmeye başladık. İşe ‘şampiyon olduk, şampiyonluk tişörtü yapalım, satalım’ gözüyle bakmıyoruz. Sonuçta Kartal Yuvası’ndan alışveriş yapan profil buruya da geliyor, x bir markaya da gidiyor. Benim hedefim o x markaya gitmeden, istediği ürünü, gönlünü verdiği takımın renklerinden buradan alabilmesi. Bir futbol başarısına odaklanmamış, gerçek perakendenin yürüdüğü bir Kartal Yuvası yaratıyoruz. Ve , “Evet artık perakendede biz de varız” diyoruz.
Türkiye’de perakende sektörü geçtiğimiz 10 yılda hızlı bir zincirleşme, markalaşma süreci geçirdi. Spor kulüplerinin markaları biraz geriden mi izliyor bu süreci?
Spor kulüpleri perakendenin gücünü yeni keşfettiler. Şimdiye kadar spora, futbola, basketbola odaklanmış şekilde gidiyorlardı. Bunun yanında da taraftarı mutlu edecek yan ürünleri üretiyorlardı. Oysa ki dünyada bu iş farklı yürüyor. Barcelona, Real Madrid gibi kulüplerin ürünlerinden elde edilen gelirler spor kulübünün geliriyle yarışacak
düzeyde.
Sizde nasıl bu denge?
Burada maalesef o seviyelerde değil. Ümit ediyorum ki yüzde 10’un üzerinde bir gelir sağlayabileceğiz. Tabii dediğim gibi daha yeni yeni atılım yapıyoruz. Mesela Barselona’ya gidiyorsunuz, insanlar sizi stat turuyla karşılıyorlar. Stada giriyorsunuz, oradan müzeyi gezdirip, şak diye sizi mağazanın içine sokuyorlar. Ve sizi almaya tetikliyorlar. Biz spor kulüpleri olarak Türkiye’de bunları daha yeni keşfediyoruz. Şimdi aynı şeyi biz de yeni stadımızda yapıyoruz.
Turun tek çıkış yolu mağazanın alt katı
Türkiye’de böyle bir kültür var mıydı, turistler stat turu yapıyor muydu veya herhangi bir spor kulübünün müzesini geziyor muydu?
Hayır ilk biz başlatıyoruz bunu. Biliyorsunuz bizim lokasyonumuz çok özel, dünyada olmayan bir yer. Yıllık ziyaretçi rakamları milyonların üzerinde. Turlarla yapılan anlaşmalarla bir trafik sağlanacak. Ve o trafiğin bitiş noktası
Kartal Yuvası olacak.
Tur şirketleri Dolmabahçe’ye getirdikleri turistlerie, stada da mı getirecek?
Evet. Buraya gelen insanlar zaten stadı, müzemizi de gezmek isteyecekler. Girişte sol tarafta müzemiz olacak. Müzeye gelen ziyaretçiler, müzenin içinde gezecek, eğer devam edecekse stad turunu tamamlayacak. Ve çıkış noktası sadece mağazamızın alt katı olacak.
Sivas’a Urfa'ya mağaza açacağız
Yeni mağaza hedefleri var mı?
Elbette. 1200 metrekarelik Vodafone Arena mağazamızı açarak perakendede ciddi bir atılım yaptık. Yıl sonuna kadar da toplam 76 olan mağaza sayımızı 100 mağazaya çıkararak çok ciddi bir atılım yapmış olacağız.
Nerelerde olacak yeni mağazalar?
İstanbul’da da Anadolu Yakası’nda açacağız. Anadolu’da yayılmayı planlıyoruz. Taraftardan çok talep var. Sivas, Diyarbakır, Urfa Rize, İstanbul’da Gebze, Bolu gibi noktalar olacak.
Bu yılın sonunda lider değişir
Peki siz bu mağaza atılımını yapınca yarışın lideri değişir mi?
Şimdiye kadar mağaza sayısı bizden yüksek olan markanın cirosu da doğal olarak bizden fazlaydı. 2016 sonunda artan mağaza adetleri ve ürün çeşitliliğimizle kafa kafaya gelir hatta biraz da geçeriz diye düşünüyorum.
Beşiktaş’ta ikinci mağazayı Köyiçi’ne açmıştınız. Şimdi bir de 1200 metrekarelik Vodafone Arena geldi. Bu 3 mağaza birbirini baltalamaz mı?
Bizim şimdiye kadar amiral mağazamız Beşiktaş’ta iskelenin karşısındaki mağazaydı. Köy içi mağazasını açınca, buradaki satış düşebilir diye düşündük. Satış düşmedi, aksine Köy içi de bir o kadar ciro yapmaya başladı. Şimdi Vodafone Arena da bu mağazalara artı olarak geldi. Dolayısıyla yakın 3 mağaza birbirini baltalamak yerine sinerji yarattı diyebilirim.
Başkanımız kurgulamış tepside önümüze sundu
O kadar turistin mağazaya çekilmesi, oldukça heyecan verici bir plan… Sizin planınız mı?
Projeleri konuşurken ben de eski bir müzeci olarak çok heyecanlandım. Çünkü zaten turistler bu lokasyona geliyorlar. Başkanımızın vizyonu çok geniş. Onun vizyonu ne kadar genişse biz o kadar atak oluyoruz. Biz tüm bunlar henüz planlanmadan ben ‘ne güzel müze mağazacılığı yapacağım’ diye sevinirken, başkanımız çoktan bunu keşfetmiş, planlamış, kurgusunu yapmıştı. Tepside bizim önümüze sundu.