GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, "Konut satışlarının iç piyasada yüksek inşaat maliyetleri ve faizler nedeniyle daralmaya devam ettiği bir dönemde sektörün dinamosu 'yabancıya satış' oldu. ABD, Avrupa ülkeleri ve İsveç'ten artışlar sürüyor. Önümüzdeki 5 ay çok önemli. Eğer yeni bir kısıtlama olmazsa yabancıya satışta yıl sonu hedefimiz olan 50 bin adede ulaşarak yeni bir rekorun müjdecisi olabiliriz" dedi
TÜİK'in bugün açıkladığı Temmuz ayı konut satışı verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %53 azalarak 107.785 oldu. Ocak-Temmuz döneminde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,7 azalışla 660.595 olarak gerçekleşti.
Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %64 artarak 4.495 oldu. Ocak-Temmuz döneminde yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %46,9 yükselerek 24.983'e ulaştı. Verileri değerlendiren Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, "Temmuz'da ulaştığımız 4.495 adetlik yabancıya satış rakamı ile Temmuz ayında en yüksek veriyi elde ettiğimiz 2019 yılındaki 4.192 rakamını aştık ve öylece tüm zamanların en yüksek Temmuz ayı satış rakamına ulaştık. Konut satışlarının iç piyasada yüksek inşaat maliyetleri ve faizler nedeniyle daralmaya devam ettiği bir dönemde sektörün dinamosunu 'yabancıya satış' oluşturuyor. Gayrimenkul ihracatının hem sektörümüze hem ekonomimize bu katkısı, bu alandaki çabalarımızın karşılığını bulduğunun da bir göstergesi. Önümüzdeki 5 ay ise hedeflerimize ulaşmamız konusunda oldukça önemli. Eğer kapanma veya seyahat engeli gibi yeni bir kısıtlama ile karşılaşmazsak yıl sonu yabancıya satış hedefimiz olan 50 bin adede adım adım giderek yeni bir rekorun müjdecisi olabiliriz" diye konuştu.
Verilere göre Temmuz ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 712 konut satın aldı. Irak vatandaşlarını sırasıyla, 619 konut ile İran, 365 konut ile Rusya Federasyonu, 229 konut ile Afganistan ve 198 konut ile Almanya vatandaşları izledi. Ülke satış sıralamasına bakıldığında ABD, Avrupa ülkeleri ve İsveç'ten konut alımında artışlar olduğuna dikkat çeken Akbal, "Pandemi sonrasında uzaktan çalışma sistemlerinin yaygınlaşmasının etkilerini giderek daha çok gözlemliyoruz. Bu hareketliliğin sürmesini bekliyoruz" dedi.
28 Temmuz günü Manavgat'ın Kavaklı Mahallesi'nde başlayan ve Antalya, Marmaris, Muğla, Datça ve Didim gibi pek çok il ve ilçeye sıçrayan orman yangınlarını üzüntü içinde takip ettiklerini aktaran Akbal, "Hem ülkemizin hem sektörümüzün tabi değerlerine sahip çıkmak ve yıkılanı onarmak adına GİGDER olarak 55 üyemizle birlikte harekete geçtik. Böyle bir dönemde birlik olarak yaralarımızı sarabileceğimize inanarak 20.000 fidan bağışlamış bulunuyoruz. Bunun yanı sıra yine üyelerimizin destekleriyle bölgelerdeki ihtiyaç doğrultusunda ayni ve nakdi yardımlarla zarar gören yerlerin yeniden inşası için katkıda bulunuyoruz. Temennimiz daha fazla zaiyat vermeden bu bölgelerde yaşayan insanların ve doğanın yaralarını mümkün olabilen en kısa sürede sarması. İzleyen süreçte gelişmeleri takip ederek, taşın altına her daim elimizi koymaya hazırız" değerlendirmesini yaptı.