Tüm 'silahlarla' topyekûn mücadele 

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, sürdürülebilir makroekonomik dengeleri ve büyümeyi de desteklemek amacıyla kararlılıklarını koruduklarını belirterek, ''Bu doğrultuda bütün araçlarımızı gerektiği ölçüde kullanmaya devam edeceğiz. Alınabilecek tedbirlerle ilgili çalışmalar üretmeyi sürdüreceğiz'' diye konuştu.  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, sürdürülebilir makroekonomik dengeleri ve büyümeyi de desteklemek amacıyla orta ve uzun vadede fiyat istikrarını sağlama ve koruma yönündeki kararlılıklarını koruduklarını dile getirdi. Çetinkaya, "Bu doğrultuda bütün araçlarımızı gerektiği ölçüde kullanmaya devam edeceğiz. Ayrıca, konjonktürel ve yapısal anlamda alınabilecek tedbirlerle ilgili çalışmalar üretmeye devam ederek toplumsal farkındalığı artıracağız. Sağlam temellere dayanan ekonomimizin orta ve uzun vadede olumlu ayrışması beklenmektedir" dedi.  

OLUMLU AYRIŞACAK 

Çetinkaya, şöyle devam etti:  "Ekonominin büyüme potansiyelini etkileyen unsurlar son derece önemli. Bu açıdan bakıldığında da ülkemizin olumlu ayrışacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin demografik yapısı, güçlü girişimci tabanı ve stratejik konumu orta ve uzun vadede potansiyel büyümeyi destekler nitelikte. Bunun yanı sıra basiretli maliye politikası, sağlam bankacılık sistemi ve risk odaklı bir para politikası çerçevesi de şoklara karşı önemli bir direnç sağlıyor. Son dönemde verimlilik, rekabet gücü ve tasarruf artışını destekleyecek düzenlemelerle bu sağlam yapının daha da güçlendirilmesi amaçlanıyor."

SON ÇEYREKTE TOPARLANMA 

Çetinkaya, "Alınan teşvik ve tedbirlerin de katkısıyla, yavaşlamanın geçici olmasını ve Türkiye ekonomisinin sağlam temellerinin de desteğiyle son çeyrekten itibaren toparlanmanın başlamasını bekliyoruz.  Nitekim öncü veriler sanayi üretiminde temmuz ayında gözlenen gerilemenin büyük ölçüde geçici olacağına işaret ediyor" diye konuştu.

'SADELEŞME'YE DEVAM 

Çetinkaya, fiyat istikrarı hedefi için enflasyona dikkat ederek ekonomik dengeleme sürecini de gözettiklerini belirterek, son aylarda para politikasının etkinliğini de artırmak amacıyla sadeleşme sürecine devam ettiklerini söyledi. Çetinkaya, ekonomideki ivme kaybı ve çekirdek enflasyondaki kısmi iyileşmenin sadeleşmeyi koridorun üst bandını indirerek gerçekleştirmelerine para politikası açısından olanak tanıdığını ifade etti.

Gıda Komitesi'nden enflasyona savaş 

Çetinkaya, yeniden yapılandırılmasına karar verilen Gıda ve Tarımsal Ürünleri İzleme ve Değerlendirme Komitesi'yle (Gıda Komitesi) ilgili de, "Fiyat oynaklığın azaltılmasına önemli katkıda bulunacağını düşünmekteyiz. Komitenin yeniden yapılandırılması söz konusu çalışmaların en üst düzeyde destek görmesi, enflasyonla mücadele kararlılığı için önemli bir aşama" dedi.

Firmalar uzun vadeli ve TL ile borçlanıyor

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, şöyle devam etti: "Son yıllarda, firmalarımızın borçlanmalarında giderek daha uzun vadeye ve Türk lirasına kaydığını görüyoruz. Bu eğilimin devam etmesinin ve firmalarımızın daha çok özkaynak kullanmasının finansal istikrar açısından önem arz ettiğini vurgulamakta fayda görüyorum. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı yönünde atacağı adımlar bu dönüşüme önemli katkı verecektir."

Şirketleri ziyaret ediyoruz

Çetinkaya, "Reel sektörle etkileşim anlamında son yıllarda somut adımlar atmaya başladık. Firmaları ziyaret ediyoruz. Bir sonraki aşamada, bu görüşmelerden elde ettiğimiz bilgi ve çıkarımları doğrudan karar alıcılarla ve kamuoyu ile paylaşarak bu tespitlerin daha somut politikalara dönüştürülmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz" diye konuştu. 

Bankalar faizleri düşürmeli

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, sürdürülebilir büyüme için özel sektörün yatırım finansmanına uygun maliyetle erişebilmesi gerektiğini belirterek, tüm bankaların piyasa dengelerini gözeten bir hassasiyetle faiz oranlarını düşürmelerini beklediklerini söyledi.