Tüm birikmiş haklar ödenecek! EYT'lilere ödeme ay sonuna kadar tamam

Bakan Bilgin, EYT'lilere maaş bağlama işleminin bu ay sonu tamamlanacağını açıkladı. Bilgin “En fazla 15 gün sarkar. Endişe olmasın, herkes bütün haklarını birikmiş olarak alacak” dedi.

Akşam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'lileren maaş bağlama sürecinin sonuna geldiğini açıkladı. NTV'nin canlı yayınında soruları yanıtlayan Bakan Bilgin, EYT kapsamında emekli maaşlarının bağlanma süresine ilişkin soru üzerine, 1 milyon 700 bin dolayında başvurunun geldiğini, üç aydır SGK personelinin olağanüstü bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

ENDİŞE OLMASIN

Maaş bağlama işlemlerinin sürdüğünü dile getiren Bilgin, "Bu ay sonuna kadar tamamlanır diye düşünüyorum. Çok az bir süre kaldı, bu hafta içerisinde tamamlanır. Tamamlanmasa da en fazla bir hafta veya 10-15 gün sarkar. Ama kimsenin endişesi olmasın, herkes bütün haklarını birikmiş olarak alacak. Bazen eksik işlemleri olanlar var, onların dosyaları tamamlanıyor, onlarla ilgili hiçbir sorun yok" diye konuştu.

Bakan Bilgin, asgari ücretle ilgili temmuz ayındaki beklentiye ilişkin soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konudaki ifadelerini hatırlattı. Erdoğan'ın katkısıyla asgari ücretin belli bir seviyeye geldiğini ifade eden Bilgin, "Temmuzda da aynı, benzer bir süreç işleyecektir" dedi. Memur maaşlarına ilişkin de Bilgin, "Bizim açıklamamız açık, 22 bin lira olacak." diye konuştu.

MECLİS'İN İLK GÜNDEMİ GEÇİCİ İŞÇİYE KADRO

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün imzalanmasının ardından, yaklaşık 100 bin taşeron işçinin beklediği kadro müjdesi seçim sonrası Meclis'te görüşülecek ilk konu olacak. Çalışma hayatında EYT ve 3600 ek gösterge gibi pek çok çalışmanın tamamlandığını dile getiren Bilgin "Son kapattığımız dosya, geçici işçiler dosyası oldu. Onu Meclis'e intikal ettirebildik. Bunların birçoğu Meclis'te çözülecek. Yani biz hazırlığı yapıyoruz, teknik çalışma Meclis'te yapılıyor. Dolayısıyla orada benim önümde taşeron işçileri kaldı" diye konuştu. Belediyelerde çalışan bir personel grubunun sorunlarının da önlerinde bulunduğunu ifade eden Bilgin, "Öyle bazı sorunlar var, onları da çözeceğiz inşallah. Hazırlıklarımız var, onlar da yeni Meclis döneminde çözüme kavuşacaktır" dedi.

BRÜT MAAŞTA YÜZDE 119 ARTIŞ

TÜİK, dün İşgücü Girdi Endeksleri'nin birinci çeyreği kapsayan verilerini açıkladı. Buna göre sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında brüt ücret-maaş endeksi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 119,4 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, sanayi sektöründe yüzde 114.4, inşaat sektöründe yüzde 136.6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 120.9 ücret artışı oldu. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam ise önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7 arttı.

BORÇ YAPILANDIRMADA SÜRE 1 AY UZATILIYOR

Kamu alacaklarının tahsilini öngören 7440 sayılı borç yapılandırma yasası kapsamında başvuru süresinin uzatılması bekleniyor. Cumhurbaşkanının yapılandırma başvurularını bir ay uzatma yetkisi bulunuyor. Yetki çerçevesinde vergi ve prim borç yapılandırma başvuruları bir ay uzatılması bekleniyor. İlk taksit ödemeleri de buna bağlı olarak ötelenecek. Yapılandırma yasası 13 Mart tarihinde yürürlüğe girdi. Başvurular ise 31 Mayıs tarihinde sona eriyor. Alınan bilgiye göre haziran sonuna kadar yapılandırmada başvuru süresini uzatmak üzere bir çalışma yapılıyor.

Yapılandırma kapsamında bugüne kadar 3 milyon 279 bin mükellef, 180 milyar TL'lik borç yapılandırdı. Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar peşin veya taksitler halinde ödenebiliyor. Peşin ödemeler ile ilk taksit ödemelerinin 30 Haziran tarihine kadar yapılması gerekiyor.

Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor. Belediyelerin emlak vergisi, su borçları da dâhil olmak üzere tüm alacakları, oda ve borsaların, birliklerin aidat borçları da yapılandırılabilecek.

3.3 MİLYON MÜKELLEF BAŞVURDU

Yasa ile 837.3 milyar lirası Maliye'ye, 361 milyar lirası SGK ve kalanı da diğer kurumlara olmak üzere toplam 1.3 trilyon lira borcun yapılandırılması öngörüldü. Kanun kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi dairelerine bugüne kadar yaklaşık 3 milyon 279 bin mükellef başvuruda bulundu. Toplam 178 milyar 300 milyon TL kamu alacağı yapılandırıldı. Vergi dairelerine borcu olan mükellef sayısı ise 14 milyon 156 bin olarak kayıtlara geçti.