Tüketici için hak aramada yeni dönem

Tüketicinin hak arama yolları genişledi. Tüketici, yerleşim yerinde hakem heyeti yoksa o yerin kaymakamlıklarına da başvurabilecek. Karar için zorunlu süre de 3 ay kısaltıldı.

Tüketici hakem heyetlerine başvuruda yeni dönem başladı. Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ve 1 Ekim'de yürürlüğe giren düzenlemeye göre tüketicilerin hak arama yolları genişletildi. Bakanlığın yayınladığı yeni rehbere göre tüketiciler artık 30 bin liranın altındaki uyuşmazlıklarda yerleşim yeri veya işlemin olduğu yerde karar veren tüketici hakem heyeti bulunmazsa o yerin kaymakamlıklarına başvuru yapabilme hakkına kavuştu. Bu tutar daha önce 15 bin 430 lira uygulanıyordu. Ayrıca kaymakamlıklar da yetki alanına dahil edildi.

KAYMAKAMLIKLARA YETKİ GELDİ

30 bin liranın üzerindeki uyuşmazlıkların karara bağlanması için ise dava şartı arabuluculuk müessesesine ve tüketici mahkemelerine, tüketici mahkemeleri bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerine başvuruyla olacak. Elektronik ortamda yapılan başvuruların TÜBİS'in tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr adlı sitesinden yapılması şartı bulunuyor.

E-DEVLET'TEN TAKİP İMKANI

Tüketici hakem heyetlerinin kararları tarafları bağlayıcı nitelik taşıyor. Söz konusu kararlar yerine getirilmezse İcra ve İflas Kanunu kapsamında ilamların icrası hükümlerine göre kararın uygulanmasına yönelik işlemler için ilgili icra dairesine başvurulabiliyor. Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular e-Devlet üzerinden TÜBİS kanalıyla takip edilebiliyor.

211 tüketici hakem heyeti belirlendi

İl merkezlerinde ya da yakın ilçelerde merkezler oluşturularak bir araya getirilmesi ile 211 tüketici hakem heyeti karar mercii olarak yetkilendirildi. Söz konusu 211 tüketici hakem heyetinin listesi de Bakanlığın internet sitesinde yayımlandı. Yapılan bu çalışmayla yetkilendirilen tüketici hakem heyetleri, yetki alanları dışında kalan ilçelerdeki tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin başvuruları da karara bağlayacak. Tüketici hakem heyetleri bulunmayan yerlerde ise ilgili kaymakamlıklarda bulunan irtibat personeli tarafından başvurular alınarak TÜBİS'e kaydedilecek. Taraflar, tüketici hakem heyeti kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde tüketici hakem heyetinin veya tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine, tüketici mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesine karara karşı itiraz edebilecek.

Süre sınırı getirildi

Dünlemeyle ile inceleme süresi de kısıltıldı. Hakem heyetine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç 6 ay içinde görüşülüp karara bağlanacak. Başvurunun niteliği dikkate alınarak, karar süresi en fazla 3 ay daha uzatılabilecek. Daha önceki düzenlemede bu süre 6 aydı. Tarafların ivedi inceleme talebinde bulunması ve başkan tarafından uygun görülmesi halinde ise başvurular hakem heyetince öncelikle gündeme alınacak.