Temmuz 2018 Memur maaşı zammı memura son dakika ne kadar ek zam yapılacak? Temmuz ayı yaklaşık 20 milyon kişi için zam ayı olacak. Emeklilerin, yaşlıların, memurların, işçilerin, engellilerin, evde muhtaç yakınına bakanların gelirleri artacak. Memur ve memur emeklileri yüzde 3.5 zam alacak. Bu çerçevede temmuz zamlarıyla maaşları 70 TL ila 380 TL arasında zamlanacak. Memurun derecesi ve kademesine göre zam artacak. 6 aylık enflasyon yüzde 4’ün üzerinde olursa enflasyon farkı da maaşlara yansıyacak. Enflasyon yüzde 7 olursa zam yüzde 6.5’e yükselecek. Memur ve emeklilere yüzde 6.5 oranında zam yapılırsa zam miktarı 128 TL ila 705 TL arasında değişecek. Böylece en düşük memur maaşı da 2106 TL’ye yükselecek. Temmuz ayında yalnızca kendi çalışmaları nedeniyle emekli aylığı alanların maaşları değil, dul ve yetim aylığı alan kişilerin maaşları da zamlanacak.
Bu şekilde malulen emekliler, vazife malulleri, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri alanlar dahil toplam 12 milyon 216 bin kişinin aylıkları da zamlanacak. Bu kişilerin alacağı maaş zamları da temmuz ayında emeklilerle birlikte netleşecek. 6 aylık enflasyon yüzde 7 olarak gerçekleşirse bu oran da maaş zammına yansıyacak. Yüzde 6.39 zamla 2000-2008 arasında emekli olan işçinin taban maaşı 1310 lira olacak. Bağkurlu esnafın en düşük maaşı 1411 liraya çıkarken, Tarım Bağkur’dan emekli olanlara en düşük 1052 lira ödenecek. Memur emeklisinin taban maaşı da 2000 liraya ulaşacak. Geçen yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme çerçevesinde; görevdeki memurlarla emeklilere, 2018’in ocak-temmuz döneminde yüzde 4, temmuz-aralık döneminde ise yüzde 3.5 zam ve 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranında öngörülen artışın da zamlara yansıtılması öngörüldü. Buna göre de memur ve emeklileri, ocak-haziran döneminde, 6 aylık enflasyonun yüzde 4’ü aşması halinde aşan tutar kadar fark alacaklar.
BAKANLIK, ZAM ORANLARINI AÇIKLADI
Temmuz ayında kamu görevlileri ile memur emeklilerine yüzde 8,65, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 9,17 oranında artış yansıtılacak.
Memur ve emeklinin Temmuz 2018 zam oranı belli oldu
TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte milyonlarca memur, sözleşmeli personel ve emeklinin alacağı zam oranları da belli oldu. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla milyonlarca memur ve emeklinin zam oranı da belli oldu. Ocak ayında yüzde 4 toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı alan memur ve emeklisi, Temmuz ayında yüzde 3.5 zam alacaktı. Şimdi yüzde 5,67 oranında enflasyon farkı alacak.
BAĞ-KUR VE İŞÇİ EMEKLİLERİ
Bağ-Kur ve işçi emeklileri ise yasa gereği 6 aylık geçmiş enflasyon oranında zam alıyor. Dolayısıyla Ocak-Haziran ayı enflasyon oranı yüzde 9,17 olduğu için 9 milyon emekli de bu oranda emekli maaşlarına zam alacak.
MEMURLARA YÜZDE 3.5 ZAM
Geçen yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme çerçevesinde; görevdeki memurlarla emeklilere, 2018’in ocak-temmuz döneminde yüzde 4, temmuz-aralık döneminde ise yüzde 3.5 zam ve 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranında öngörülen artışın da zamlara yansıtılması öngörüldü. Buna göre de memur ve emeklileri, ocak-haziran döneminde, 6 aylık enflasyonun yüzde 4’ü aşması halinde aşan tutar kadar fark alacaklar.
YÜZDE 2.39 FARK VAR
Zam oranı temmuz ayının ilk haftası açıklanacak olsa da, ilk 5 aydaki enflasyon yüzde 6.39 oldu. Şimdiden enflasyon oranı yüzde 2.39 aşılmış durumda. Değişiklik olmazsa, toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 3.5’luk zam cepte. Üzerine bir de yüzde 2.39’luk enflasyon farkı eklendiğinde memur emeklileri, temmuz ayında maaşlarını yüzde 5.89 zamlı alacak. Enflasyon daha da yüksek çıkarsa zam oranı da artacak.
EK GÖSTERGE FIRSATI
POLİS, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ek göstergeleri 3.200’den 3.600’e yükseldi. Bu düzenlemeyle, ilgili mesleklerden emekli olanların maaşları yeniden hesaplanacak. Buna göre birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan bir polisin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylığı 637 lira, emekli ikramiyeleri 27 bin 13 lira artacak. Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 569, emekli ikramiyeleri 20 bin 516 lira artacak. Söz konusu hesabı 25 yıla göre yapacak olursak da birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan polisin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylıkları 592 lira, emekli ikramiyeleri 22 bin 739 lira yükselecek.
Emekliler, yaşlılar, memurlar... 20 milyon kişi için zam ayı
Memur maaşlarının yanı sıra aile yardımı da artacak. Temmuz zammı yüzde 7 çıkarsa, eş yardımı 231.64 liradan 247.85 liraya yükselecek. Çocuk yardımı tutarı ise 0-6 yaş için 54.28 liradan 58.07 liraya, 6 yaş üstü için 27.14 liradan 29.03 liraya ulaşacak. 0-6 yaş arası 2 çocuğu olan memura aylık 340.20 lira ödenirken; bu tutar 364 liraya çıkacak.
Kamuda görev yapan 200 bin işçi için toplu sözleşmede ‘yüzde 3.5 zam ilk 6 aylık enflasyon yüzde 3.5’i aşarsa enflasyon farkı’ verilmesi karara bağlanmıştı. İlk 6 aylık enflasyon yüzde 7.27 olursa, yüzde 3.77 enflasyon farkı söz konusu olacak. Kadroya geçirilen taşeron işçilere toplu sözleşme kapsamında yüzde 4 zam yapılacak.
Emekli ve memura ek zam geliyor mu? Maliye Bakanı canlı yayında açıkladı
Ağbal, "Enflasyonun aşağı çekilmesinde maliyet enflasyonuna neden olan unsurları azaltacak şekilde vergi indirimleri de dahil olmak üzere tedbirler alacağız" dedi. Memur ve memur emeklileri için enflasyon farkını maaşlara zam olarak yansıtacaklarını bildirdi.
Ağbal'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Enflasyon rakamlarını değerlendiren Ağbal, "Maliye politikası para politikası noktasında ciddi bir destek verecek. Hazırlıklarını yapıyouz. Mayıs ayı verisi yüzde 12,15. Bu bizim arzu etmediğimiz seviye. Bununla ilgili gereken her türlü tedbiri alacağız. Döviz kuru gelişmeleri enflasyon dinamiklerini olumsuz yönde etkiliyor. Son dönemde TL'deki normalin üzerindeki değer kaybı enflasyonu yukarı çekiyor. 2016 sonundan itibaren maliyet enflasyonuyla karşı karşıya kalıyoruz. Bizim gibi petrol ithal eden ülke açısından petrol fiyatlarının artması enflasyonu yukarı çekiyor. Son bir yıldır metal fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 artış var. Türkiye aramalı ithal eden ülke olarak fiyat artışlarından doğrudan etkileniyor. Enflasyonun önemli kısmı maliyet kaynaklı. Önümüzdeki aylarda artışın devam edeceğini görüyoruz ama yıl sonuna doğru azalış trendine girecek. Enflasyonun 2017 seviyelerinde kalmasını beklemek gerekir. Enflasyonun aşğı çekilmesinde maliyet enflasyonuna neden olan unsurları azaltacak şekilde vergi indirimleri de dahil olmak üzere tedbirler alacağız. Maliye politikası sıkılaşacak, kamu maliyesinde yeni bir dengelenme sürecine girmemiz lazım" dedi.
Enflasyon nedeniyle memur ve memur emeklisine ek zammın gündeme gelebileceğiyle ilgili soruyu yanıtlayan Ağbal, "Yılbaşında yüzde 4 zam yaptık. İkinci yarasında yüzde 3,5 zam yapacağız. Mayıs sonu itibariyle yüzde 6,39. Yüzde 4 olan zam oranının aşmış durumdayız. Haziran ayında ilave olarak enflasyonda yukarı yönlü bir gelişme olursa, 1 Temmuz itibarıyla 1 kuruş eksik olmaksızın maaşlara yansıyacak İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zammında da ilk 6 ayki enflasyonu yansıtacağız. Kabaca memur maaşlarındaki her yüzde 1'lik artışın maliyeti 2,3 milyar lira. En düşük memur maaşı 3 bin 50 liraya çıkacak. En düşük memur emeklisi maaşı 2 bin 94 liraya çıkacak. En düşük SSK aylığı 1670 liraya çıkacak" diye konuştu.
Kamu harcamalarında şeffaflıkla ilgili soruyu yanıtlayan Ağbal şunları söyledi: "Kamu harcamasında şeffalığa bu kadar önem veren başka hükümet yok.
TÜİK TARAFINDAN AÇIKLANAN RAKAMLAR
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, tüketici enflasyonu 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,62, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,15 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,10 olarak gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, tüketici enflasyonu 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,62, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,15 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,10 olarak gerçekleşti.