TSMF Başkanı Muhiddin Gülal: TMSF'deki şirketler dünden daha kuvvetli

TMSF, bünyesindeki şirketleri 5 yılda aktif olarak yüzde 65 büyüttü. TSMF Başkanı Muhiddin Gülal, ‘irtifa kaybı' iddialarını boşa çıkardıklarını belirterek, “Bu şirketler bugün itibarıyla dünden daha kuvvetli” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TSMF) Başkanı Muhiddin Gülal, bünyelerinde halen 796 şirket ve 40 bin 61 çalışan olduğunu belirterek, "Bu şirketler bugün itibarıyla dünden daha kuvvetli" dedi. Erciyes Anadolu Holding'in yıllık değerlendirme toplantısına katılan Gülal, "TMSF bünyesindeki şirketlerin özkaynakları 2016'dan bu yana yüzde 64 büyüyerek 70.4 milyara çıktı. Bu şirketler ortalama aktif olarak yüzde 65 büyüdüler" diye konuştu.

2021 ÇOK İYİ OLACAK

Aynı dönemde Koza Altın'ın yüzde 135 büyüyerek 12.5 milyarlık aktif büyüklüğe ulaştığını söyledi. Gülal, "Koza'yı devraldığımızda 13 liralık hisse fiyatı ise 120 lira oldu" dedi. Devraldıklarında 'İrtifa kaybı olacak' denilen Erciyes Anadolu Holding'in ise 2016'dan bu yana yüzde 89 büyüyerek 16 milyarlık aktif büyüklüğü yakaladığını belirten Gülal, holdingin 2020'yi ise pandemi koşullarına rağmen yüzde 22 büyümeyle kapattığını anlattı. Gülal, "2021 çok daha iyi olacak. Bunu gelen taleplerden net olarak görüyoruz" dedi. Gülal, "Dün terörün finansmanında kullanılan bu yapı artık milletimiz için kullanılıyor" diye konuştu. Gülal, şirketlerin satışı konusunda ise hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, "Ekonomik devamlılığında tehlike gördüğümüzü satarız" dedi.

TSMF Başkanı Muhiddin Gülal (sağda) ve Erciyes Anadolu Holding CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Baki Ertekin İstanbul'da basın toplantısı yaptı.

KÂRLI ŞİRKETE SATIŞ YOK

Gülal, Erciyes Anadolu Holding gibi kârlı olan ve hukuki süreci devam eden şirketlerde ise satış olmayacağını anlattı. Mahkemenin FETÖ'nün finans imamı Ali Çelik'in şirketlerinden kayyumu kaldırmasının ardından yaptıkları itiraz üzerine kararın düzeltildiğini de belirten Gülal, "Şu an kaçak ve 867 kez Bylock kullanmış" diye konuştu.

KÜÇÜK YATIRIMCIYA MÜJDE

Anadolu Erciyes Holding'de küçük hissedarların mağduriyeti konusundaki bir soru üzerine Gülal, "Bu holdingde ve diğer şirketlerde de küçük hissedarlar var. Ama hukuki olarak eski sahiplerine bir kâr dağıtımı yapmak söz konusu olamayacağı için terör aidiyeti ve iltisaklı olmayan küçük hissedarlar bu süreçten zarar gördü. Bununla alakalı bir yasa çalışması hazırlığımız var. Önümüzdeki dönemde bunu yasal hale getirip mağduriyetleri gidermek istiyoruz" dedi.

115 MİLYON LİRA SOSYAL DESTEK

Gülal bir başka soru üzerine de 2020'de sosyal sorumluluk projelerine sadece nakdi destek olarak 115 milyon lira kaynak ayırdıklarını belirterek, bazılarını şöyle sıraladı: "Tablet dağıtımı için 20 milyon lira, 'Biz Bize Yeteriz Türkiye Kampanyası'na 20 milyon lira ve polisin araç ihtiyacı için 20 milyon lira."

ERCİYES ANADOLU'DAN 1.6 MİLYAR LİRA KÂR

Toplantıda Erciyes Anadolu Holding CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Baki Ertekin ise holdingin faaliyetlerine ve gelişime ilişkin bir sunum yaptı. Ertekin, Erciyes Anadolu Holding'in salgının tüm olumsuz şartlarına rağmen 2020 yılını yüzde 22 büyümeyle kapattığını söyledi. Ertekin, Holding'in 2019 yılında 999 milyon TL olan toplam net karının 2020 yılında 1 milyar 636 milyon TL'ye yükseldiğini, bu dönemde toplam çalışan sayısının da 12 bin 150'den 12 bin 698'e yükseltildiğini kaydetti. İstikbal, Bellona ve Mondi'yi ayrı ayrı şirket haline getirerek verimliliği artırdıklarını da anlatan Ertekin "Bu süreçte sadece İstikbal'in değeri 3.5 kat arttı" dedi. Boyteks'ten 3 şirket çıkardıkları halde bu şirketin daha da büyüdüğünü belirten Ertekin, "Yeni kurulan şirketler ise ilk yıl yüzde 30 büyüdü" diye konuştu.