Trump’ın yemin bağışları Obama'yı ikiye katladı

Donald Trump dün 200 milyon dolarlık bir törenle resmen ABD Başkanı oldu. Yemin töreni için toplam 100 milyon dolar bağış toplandı. Obama’nın 2009 yılındaki ilk töreni için ise 55 milyon dolarlık bağış yapılmıştı. 

Donald Trump dün yemin ederek resmen dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin başkanlık koltuğuna oturdu. Yemin töreni ilk bakışta Trump’ın elini kaldırıp birkaç kelime söylemesinden ibaret gibi görünüyor. Ancak dünkü organizasyonu basit bir ‘törenden’ çok bir ‘yemin festivali’ olarak tanılmaka gerekiyor. Organizasyonda Trump’ın yemini dışında ‘yemin geçidi’ ve ‘yemin balosu’ yer aldı. Tören için toplamda 200 milyon dolar harcandı ancak bu paranın büyük bir kısmı şirket ve bireylerin yaptığı bağışlarla karşılandı. 

MUM IŞIĞINDA YEMEK FIRSATI

Resmi Yemin Töreni Komitesi kutlamalar için toplam 100 milyon dolar bağış toplandığını açıkladı. Bu, Amerikalıların söz konusu organizasyona ne kadar önem verdiğinin kanıtı oldu. Trump seçim döneminde toplam 325 milyon dolar bağış toplamıştı. Petrol devi Chevron tören için 500 bin dolarlık bağış yaparken, Boeing de 1 milyon dolar verdi. ABD’nin en tanınmış kumarhanecilerinden Sheldon Adelson ise 5 milyon dolar bağışladı. Büyük bağışçılar perşembe akşamı Donald Trump ve ailesiyle ‘mum ışığında’ akşam yemeği fırsatı buldu. Aynı kişiler ayrıca Trump yönetiminin üst düzey temsilcileriyle de ayrı bir yemekte buluştu. 

Hatıra plakaları 50 dolara satılıyor

Yemin etkinlikleri sadece şirketlerin ve kişilerin yaptığı bağışlarla finanse edilmiyor. Tören komitesinin resmi web sitesi olan 58pic2017.org adresinden dileyenler hatıra plakası satın alabiliyor. 50 dolara satılan plakada büyük bir ‘Trump’ yazısının üzerinde ‘58. Başkanlık Yemin Töreni’ yazıyor. Altında ise Trump’ın seçimi kazanmasına önemli bir katkı sağlayan ‘Make America Great Again’ (Amerika’yı yeniden büyük yapın) sloganı yer alıyor.   

Eski başkan 55'te kalmıştı

Dün görev süresini tamamlayan eski başkan Barack Obama’nın yemin törenleri için topladığı bağış Trump’ın yanına bile yaklaşamamıştı. Obama’nın 2009’daki yemini için 55, 2013’teki için ise 43 milyon dolar toplanmıştı. 

Kapalı kutu olması etkili 

Uzmanlar Trump’ın tanınan bir işadamı olmasına rağmen politika sahnesinde yeni bir aktör olması nedeniyle bağış miktarlarının bu kadar yüksek olduğunu belirtti. Trump birçok konuda hala bir kapalı kutu. Bu yüzden de yüz yüze görüşme fırsatı daha önemli hale geliyor.