Trump'ın ek vergileri avantaja çevrilebilir

ABD'nin Türkiye'ye uygulayacağı yüzde 10'luk ek gümrük vergisi bugün başlıyor. Diğer ülkelerin gerisinde kalan bu rakamı ‘kötünün iyisi' olarak değerlendiren Bakan Bolat, “Bu durumu avantaja çevirebiliriz” dedi.

AKŞAM GAZETESİ

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan'da Beyaz Saray'daki etkinlikte, 185 ülkeye yönelik karşılıklı tarifeler getiren kararnameyi imzaladı. Bu kararnameyle, ABD'nin birçok ticaret ortağından ithal edilen mallara yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişen tarifeler uygulanmaya başlandı. Buna göre tüm ülkelere en az yüzde 10'luk asgari gümrük vergisi getiriyor. Ancak Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Çin ile Vietnam gibi ülkelere çok daha yüksek vergi tarifeleri uygulanacak. Yüzde 10'luk vergi 5 Nisan'da uygulanmaya başlanacak. Daha yüksek vergiler ise 9 Nisan'da yürürlüğe girecek. Türkiye de yüzde 10'luk verginin uygulanacağı ülkelerden. Ticaret Bakanı Bolat, gümrük vergisinin 'kötünün iyisi' olduğunu belirterek, ortadan kaldırılması için ABD'li ticaret yetkilileri ile müzakerelere başlamak istediklerini söyledi

KAZAN KAZAN FORMÜLÜ

Bolat, ''Mayıs ayının ortalarında Amerikan-Türk İş İnsanları buluşmasına katılarak bu konuları ele alacağız'' dedi. Ayrıca Bolat, rakip ülkelere daha yüksek vergi getirilmesinin Türkiye'ye bir miktar rekabet avantajı sağlayabileceğini belirtti.

TEMASLAR SIKLAŞACAK

Bakan, "Türkiye olarak tüm ülkelerle olduğu gibi, ABD ile ticareti ve ekonomik iş birliğimizi kazan-kazan prensibi çerçevesinde, dengeli bir şekilde geliştirmek için çabalıyoruz. ABD ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizi artırmak için önümüzdeki dönemde temasları sıklaştıracak ve sektörler bazında bu süreci kolaylaştıracak ve güçlendirecek adımları atacağız" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de küresel büyümeyi olumsuz etkilemesi öngörülen ABD'nin yeni tarife artışlarının Türkiye'nin görece düşük tarife oranıyla bazı sektörlerde mukayeseli avantaj sağlayabileceğini söyledi.

OTOMOTİV İHRACATINA KATKI SAĞLAR

Trump'ın, yerli üretimin artırılması amacıyla ithal otomobil ve kamyonlara yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasına yönelik kararnameyi de duyurması, dünya otomotiv pazarında endişeleri artırdı. Ancak Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, ABD'nin Türkiye'ye baz seviyede ek gümrük vergisi uygulamasının, daha yüksek vergiye tabi ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin ABD'ye ihracatında rekabet avantajı sağlayacağını söyledi. Eroldu, 5 Nisan'da yürürlüğe girecek Türkiye için yüzde 10'luk ek gümrük vergisinin, AB için yüzde 20 olarak uygulanacağını hatırlatarak, bu oranların otomotiv üretiminde kullanılan bazı parçalar için geçerli olacağını ve bazı tedarik sanayi ürünlerinde göreceli bir avantaj sağlayacağını belirtti.

ÇİN'İN MİSİLLEMESİ PİYASALARI ALT ÜST ETTİ

Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı yeni gümrük tarifelerine karşılık olarak, 10 Nisan'dan itibaren ABD mallarına yüzde 34 ek gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Küresel hisse senetleri piyasaları Trump'ın tarife açıklamaları sonrası Çin'in de karşılık vermesiyle son yılların en sert günlük düşüşlerini yaşıyor. S&P 500'ün 2020'den beri en kötü gününü yaşamasının ardında küresel hisse senedi piyasalarında satış dalgası devam ediyor. Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 5'i aşan düşüşle Mart 2020'den bu yana en sert düşüşü kaydetti. Brent petrol 2021 Ağustos'tan bu yana ilk kez 65 doların altını test etti. Rekor seviyesinden gerileyen spot altın fiyatı yüzde 0,7 düşüşle 3.092 dolardan işlem gördü.

IMF BAŞKANI: DÜNYA EKONOMİSİ İÇİN RİSK

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, ABD yönetiminin açıkladığı tarifelerin makroekonomik etkilerini değerlendirdiklerini, tarifelerin büyümenin yavaşladığı bir dönemde küresel ekonomik görünüm açısından önemli bir risk oluşturduğunu bildirdi. Dünya ekonomisine daha fazla zarar verebilecek adımlardan kaçınmanın önemli olduğunu vurgulayan Georgieva, ABD ve ticaret ortaklarına, ticari gerilimleri çözmek ve belirsizliği azaltmak için yapıcı bir şekilde çalışma çağrısında bulundu.