Trendyol 16.5 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'nin ilk 'decacorn'u oldu

İlk Türk 'decacorn'. 1.5 milyar dolarlık yeni yatırım alan Trendyol'un değerlemesi 16.5 milyar $'a çıktı. 10 milyar $'ı aşan şirket, ‘decacorn' tanımına sahip ilk Türk teknoloji şirketi oldu.

Trendyol, 1.5 milyar dolarlık yeni yatırım turuyla değerlemesini 16.5 milyar dolara çıkararak 'decacorn' tanımına sahip ilk Türk teknoloji şirketi oldu. Değeri 10 milyar doları aşan şirketlere 'decacorn' adı veriliyor. Trendyol'un bu gelişmeyle birlikte dünya decacorn şirketleri arasında 12. sıraya yerleştiği tahmin ediliyor. Yeni yatırım turu, Amerika'nın önde gelen yatırım fonlarından General Atlantic ve dünyanın en büyük teknoloji şirketlerine yatırım yapan Japonya merkezli, SoftBank Investment Advisers yönetimindeki SoftBank Vision Fund 2 liderliğinde gerçekleşti.

ASYA'DAN ORTADOĞU'YA

Berlin merkezli Princeville Capital, ADQ (BAE) ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA) de yatırım turuna katıldı. Trendyol'un mevcut yatırımcısı Alibaba da, bu sene başında şirkete 350 milyon dolar ek yatırım yapmıştı. Yeni yatırım turuyla birlikte, Trendyol'un hissedarlık yapısında Asya, Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Türkiye'den önemli yatırımcılar yer almış oldu.

TÜRKİYE'YE İLGİ ARTACAK

Trendyol Kurucusu Demet Mutlu, "Ülkemize son dönemdeki en yüksek uluslararası yatırımı getirmek bizim için bir gurur kaynağı. Trendyol'un Türkiye'den çıkan ilk 'decacorn' olması da sektörün uluslararası konumunu güçlendirecek. Bu yatırım Türkiye'nin dijital ekosistemine uluslararası ilgiyi artıracak ve gelişmesine ivme kazandıracak" dedi.

Trendyol, kurucusu Demet Mutlu ve Türkiye'deki üst düzey kadrosu tarafından yönetilmeye devam ediyor.

BÜYÜME POTANSİYELİ YÜKSEK

Trendyol Yönetim Kurulu Başkanı Evren Üçok da, "Genç nüfusu, dünya standartlarındaki insan kaynağı ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'ndeki (EMEA) stratejik konumuyla ülkemizin yüksek bir büyüme potansiyeli var "dedi. SoftBank Investment Advisers Yönetici Ortağı Anthony Doeh ise, "Türkiye'nin lider super-app'i Trendyol, e-ticaret, ödeme sistemleri ve teslimat yetkinliklerini, moda gibi sektörlerdeki derin uzmanlığıyla başarılı bir şekilde entegre etti. Böylece yeni pazarlarda yüksek büyüme potansiyeline sahip benzersiz bir tüketici deneyiminin temelini atmış oldu" değerlendirmesini yaptı.

1.1 MİLYON KİŞİLİK İSTİHDAM KATKISI

Demet Mutlu, "Satıcılarımızın operasyonları için yüzbinlerce kişi çalışırken, kargo dağıtımı, paketleme, müşteri hizmetleri gibi farklı sektörlerde de yüzbinlerce kişiye iş olanağı sağlıyoruz. Böylece doğrudan ve dolaylı, ekonomimize toplam 1.1 milyon kişilik istihdam katkısı yapıyoruz. 2023'te bu rakamı 2.4 milyon kişiye çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.