Tozlanan elmasları gün yüzüne çıkarıyor

Ege Yapı, İstanbul'daki eski fabrika ve metruk binalara dokunarak ‘kentsel dönüşüme yeni bir boyut kazandırıyor. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kabadayı yaptığı işi “İstanbul'da üzeri tozlanmış elmasları ortaya çıkarıyoruz” diye tanımladı.

Yaşar Kızılbağ

Ege Yapı bugüne kadar İstanbul'dan İzmir'e uzanan 25 projeyi tamamlamış bir şirket. Kuruluşu 16 yıl öncesine dayanıyor ancak patronu İnanç Kabadayı 26 yıldır bu sektöre emek vermiş bir isim. Sektörün sivil toplum örgütlerinde de aktif görev yürüten Kabadayı'nın hedefi ise Ege Yapı'yı 'ihtisas firması' haline getirmek. Kamuoyunda daha çok konut projeleriyle bilinen Ege Yapı bir yandan da Kabadayı'nın 'tozlu elmas' diye tabir ettiği İstanbul'da sayıları binleri bulan metruk yapı ve eski fabrika binalarına el atmış durumda. Şirketin bu yönü pek bilinmiyor. Kabadayı aslında geçmişte de birçok tarihi eser restore ettiklerini belirterek 150 yıllık tren tamir atölyesi Cer İstanbul'un ardından şimdi de Kasımpaşa'da eski bir un fabrikasını otele dönüştüreceklerini söyledi. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ile yeni projelerini ve kentsel dönüşümü konuştuk.

■ Ege Yapı bugüne kadar kaç proje bitirdi?

Ege Yapı'yı 16 yıl önce kurduk. Bugüne kadar 2 milyon metrekarelik 25 proje bitirdik 1 milyon metrekare de devam ediyor. Halen 7 tane planlama ve inşaat aşamasında, 5'i de geliştirme aşamasında toplam 12 projemiz var. İstanbul ve İzmir ağırlıklı yürüyor. İzmir Urla'daki 74 villadan oluşan Kekliktepe İspartakule'deki Modern Yaka projesi başladı. 3 yıl içinde 7 projeye 7 milyarlık yatırım hedefimiz var. Projeleri gerçekleştirirken sosyal etkiye de bakıyoruz. Hasköy projemiz sırasında valilik ile ortaokul yapmak için protokol imzaladık. Urla'da belediye ile görüştük. Bir belediye parkını yenileyeceğiz. Urla'da tenis kortları yaptık. Çeşme'de sakız ağacı ormanı kurduk. Cer İstanbul projesi kapsamında ise Fatih'te kültür ve sanat merkezi kuruyoruz.

■ Gayrimenkul dışında yeni alanlara girecek misiniz?

Kısa vadede düşünmüyoruz. Orta vadede fırsatlar olursa değerlendiririz. Ege Yapı'yı konut ihtisas firması haline getirmek istiyoruz. Ayrıca taahhüt tarafında da varız. Oteller ve iş merkezleri gibi taahhüt işlerimiz var. Şu an itibarıyla 400 mühendis ve mimar 3500 çalışana ulaştık.

■ Konut fiyatlarında bundan sonra nasıl bir seyir izler?

Tüm ülkeler enflasyonla mücadele ediyor. Düşüş eğilimine girdi ama kısa sürede hayatımızdan çıkmayacak. Bu da konuta erişilebilirliği zorluyor. İki maliyetimiz var. Arsa ve malzeme. Arsa bizim hammaddemiz. Diğer taraftan inşaat maliyeti emtia fiyatları gevşe de inşaat maliyeti tarafında fazla yapacak birşey yok. Geçen yıl inşaat maliyetinde artış yüzde 75 idi şu an yüzde 48. Arsa fiyatı ise baskı unsuru. Bunların hepsini üs üte koyduğunuzda kısa sürede konut fiyatlarındaki artışın durması imkansız. Ayrıca talepte de eksiklik yok. Çok canlı. Ama konut kredilerinin devreye girmesi lazım. Uzun vadeli kredilerle konuta erişimi kolaylaştırmalıyız. Diğer taraftan arsa üretiminde kamunun devreye girmesi şart.

■ Deprem bölgesinde ne tür çalışmalarınız oldu?

GYODER çatısı altında Osmaniye'de 2 bin konutluk bir şehir planlama ve mimarlık çalışmaları yapıyoruz. Bu projeyi bakanlığa sunacağız. Uygun görürse geliştirilecek. Hiçbir bedel almadan GYODER çatısı altında yapıyoruz. Bakanlık ihale açar yaptırır. Ancak bazı basın organlarında yanlış algı yaratacak haberler çıktı. Maliyetini karşılıyoruz, tamamen hibe.

■ 'AK Parti'ye yakın isimler aldı' diye yazılanlar olmuştu. Sanırım onu kastediyorsunuz?

Tamamen yanlış bir haber. Bunun altını özellikle çiziyorum. Memleketimiz adına sorumluluk aldık.

■ Bulunduğumuz mekandan (Cer İstanbul) bahseder misiniz?

Cer İstanbul aslında dünyada da yeni bir trend olan farklı bir kentsel dönüşüm. 40 dönümlük projenin yüzde 70'i bitti. Yaşam başladı. Son bir etabı kaldı. Şehrin içinde amacını kaybetmiş bu tür tarihi yerleri hayata kazandırmak lazım. Çünkü burada artık tren tamiri yapılmıyor. Proje içerisindeki 5 adet 150 yıllık tescilli yapıyı restore ederken 5 adet yapı da dokuya uygun inşa edildi. Loft daireler yaptık. Son etabının satına başlıyoruz. Ayrıca Kasımpaşa'da eski bir un fabrikasını otele çevirmeye çalışıyoruz. Beşiktaş'taki tütün deposunu Shangri-La Oteli'ne çevirdik. Yine Sarıyer'de metruk bir binayı otele dönüştürdük. İstanbul'da bunun gibi birçok yer var. Biz bunları üzeri tozlanmış elmas olarak görüyoruz. Tozu temizleyip değerini ortaya çıkarmak ve halkla paylaşmak lazım. Bu tür yerleri devamlı araştırıyoruz.

TÜRKİYE'YE GELİP UZAKTAN ÇALIŞIYORLAR

■ Siz son olarak kiralama işine de girdiniz. İlgi nasıl?

* The Superior Living diye bir marka oluşturduk. Batı Şehir'de bir bloku buna çevirdik. Kağıthane'deki projeyle toplam 400 mobilyalı kiralık evimiz olacak. Kiralama başladı. İş insanları, öğrenciler, turistler uzun dönem kalmaya geliyor. Şu an yüzde 100 dolu. Şu an dijital göçebeler çok yoğun ilgi gösteriyor. Uzaktan çalışıyorlar. Bunun dışında turistler geliyor. Çünkü otele göre çok daha ucuz. Yaşam alanları geniş. Otel odası değil geniş dairede kalıyorlar. Ayrıca otelde olan tüm hizmetleri alıyorlar. Gerçek manada rezidans hizmeti veriyoruz. Havalimanı transferi de yapıyoruz.

■ Kiralamada bir de start-up yatırımınız olmuştu. Bu tür yatırımlarınız sürecek mi?

İlk yatırımımız bireysel kiralama yapan Missafir'e olmuştu. Start-up'lara ciddi yatırım iştahımız var. İki tanesine daha yatırım yaptık. Pandemiden sonra ilgi göre modüler binalarla ilgili.

■ Modüler yapı yatırımından ne kastediyorsunuz?

* Daha çevreci ve daha sürdürülebilir alanlarda neler yapabiliriz, onun üzerinde çalışıyoruz. Prototip bittiğinde start-up yatırımımızla birlikte paylaşacağız. Ayrıca 'sıfır karbon konut' prototipi üzerinde çalışıyoruz. 2024 yılında tam bir proje haline getirip lansmanını yapmak istiyoruz.

URLA'YA 73 ÖZEL VİLLA

■ Urla projenizden de bahseder misiniz?

Urla Kekliktepe projesini yeşilin bin bir tonunun hayat bulduğu bir vadide konumlandırıyoruz. 80 bin metrekare alan üzerinde inşa ettiğimiz projede müstakil havuzları ve eşsiz yatay mimarisi ile tasarlanan 73 özel villa yer alıyor. Ön satışlara başlıyoruz. Kekliktepe'de, 5+1, 6+1 ve 7+1 yaşam seçeneklerini tek katta sunuyoruz. Dünyadaki müstakil ev yaşantısına yepyeni bir bakış açısı getirdiğimiz bu proje otobana 4.5, havalimanına 30 dakika.

YARISI BİZDEN BÜYÜK FIRSAT

■ Kentsel dönüşümde 'Yarısı Bizden' kampanyasına bakışınız nasıl?

Devlet büyük bir sorumluluk aldı. Büyük bir fırsat. Olağanüstü de ilgi oldu. Çevremde soranlara tavsiye ediyorum. 1.5 milyon konut dönüşecek. Biz de iki bölgede yaptık. Yenişehir Barbaros'ta 7. yıldayız. Kağıthane'de bir geliştiriciden projeyi aldık. 5 yıl uğraşmış. Biz de 1.5 yıl uğraştık. Kentsel dönüşüm aslında metrekarede tıkanıyor. 2/3 kanunu var. Konut sahibini kamuyla birlikte bilinçlendirmemiz lazım. Konutun metrekaresi düşse bile değerinin çok arttığını hak sahibinin anlaması lazım. Anladığı gün kentsel dönüşüm hızlanır. Çünkü 100 liralık değer 300 liraya çıkıyor. En büyük zorluk metrekare. Ev sahibi metrekare küçülmesi istemiyor. Süreç kilitleniyor. 'Dönüşüm'ü bu çıkmazdan kurtarmalıyız.