Büyükanne maaşı başvurusu ne zaman?

Büyükanne maaşı başvuru şartları belirlendi. Büyükanne maaşı başvurusunun ne zaman yapılacağı, kimlerin alabileceği ve kimlerin başvuru yapabileceğine ilişkin bilgiler netleşti.

Torununa bakana maaş verilecek. Bakan Müezzinoğlu torununa bakana destek verilmesi başlatılan çalışmanın detaylarını aktardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, torun bakan büyükanneye verilecek maaşın ayrıntılarını açıkladı. Aylık değerlendirmeler yapılacak ve 1 yılın sonunda kalıcı olup olmayacağına karar verilecek. 

ANNENİN MAAŞI 2 ASGARİ ÜCRETİ GEÇEMEYECEK 

İstanbul’da ekonomi basının temsilcileriyle bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bakan büyükanneye verilecek maaşın ayrıntılarını açıkladı. Büyükanneye asgari ücretin yüzde 30’u kadar bakıcı parası verileceğini belirten Müezzinoğlu, “Maaşı 2 asgari ücreti geçmeyen annelere bu destek sağlanacak. Yaş kriteri olarak 65 yaşı düşünüyoruz ama burada şu an bu kararı vermiş değiliz. Bu kapsamda ilk başlarda İstanbul, Bursa ve Konya’nın içinde yer aldığı pilot illerdeki 5-6 bin ailenin bakıcı desteği alması planlanıyor. Şubat sonuna kadar talepler alınacak. Martta ödeme yapılacak. Projenin sonuçları aylık değerlendirilecek. 1 yılın sonunda uygulamanın faydalı olup olmayacağı tespit edilip, kalıcı olmasına karar verilecek” ifadelerini kullandı. 

YAŞ SINIRI OLACAK

Böylece anne tam zamanlı istihdamda olacak ve maaşını tam alacak, üstelik büyükanne desteğiyle aileye ilave bir katkı olacak. Proje, 0-3 yaş arası çocukların bakımı için uygulanacak. Büyükanneler için bir yaş sınırı konulması bekleniyor. Ayrıca suistimallerin önlenmesi için çalışan anneye geçmişe dönük 1 yıllık çalışma şartı getirilmesi düşünülüyor..

BÜYÜKANNE MAAŞI İÇİN PİLOT İLLER SEÇİLDİ

Büyükanne maaşı başvuru şartlarından en önemlisi ailelerin ve büyükannelerin yaşadığı il. Çünkü proje henüz tüm Türkiye'yi kapsamıyor. Büyükannelere maaş düzenlemesi için başvuru yapılabilecek illerin tam listesi şöyle: İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kayseri, Sakarya, Antalya, Konya, Tekirdağ ve Gaziantep illerinde pilot uygulama yapılacak. Bununla birlikte bakılacak çocuğun 1 yaşından büyük olmaması gerekiyor. Büyükanne maaşı yalnızca 6 aylıkla 1 yaş arasındaki bebeklere bakanlar için 1 yıl süreyle geçerli olacak.

Büyükanne maaşı başvuruları bu ay başlıyor. Pilot uygulamanın yapılacağı illerde yaşayıp şartları taşıyanlar, bu ay başvurularını yapabilecek. Bu başvurular incelenerek 7 bin aile belirlenecek. Büyükannelere maaş mart ayında ödenmeye başlanacak. Uygulama kapsamında torun bakan anneanne ya da babaanneler 1 yıl boyunca aylık 425 lira maaş alabilecek. Hem anne çalışma hayatından kopmayacak hem de büyükanne maaşı yoluyla aileye ek bir destek sağlanmış olacak.