Torba yasa Meclis'te! En düşük emekli maaşı 3500 TL oluyor

Milyonların hayatına dokunan yasa Meclis'te! 3600 ek gösterge ve öğrenci affı yasalaşıyor. 3600 ek göstergeyle öğrenci affını da kapsayan ‘torba yasa' teklifi Komisyon'da görüşülmeye başlandı. En düşük emekli maaşını 3 bin liraya çıkaran düzenlemeyle ruhsatsız konutlara da elektrik ve su aboneliği yolu açılıyor.

Milyonları ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesinin de yer aldığı 'torba kanun' teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Teklifte herhangi bir yükseköğretim kurumundan ayrılanlar için getirilen af düzenlemesi de yar alıyor. Toplam 57 maddeden oluşan teklifin TBMM tatile girmeden kanunlaşması bekleniyor. AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan komisyonda yapılan sunuma göre torba yasadaki diğer düzenlemeler şöyle:

5.3 MİLYON MEMURA MÜJDE

Düzenlemeyle öğretmen, polis, sağlık çalışanları ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e çıkacak. 30 yıllık hizmeti olan memurun emekli aylığı 1200 lira, ikramiyesi ise 50 bin lira artacak. Emekli memurlar da düzenlemeden yararlanacak. Düzenlemeden 5.3 milyon memur faydalanacak.

KIDEME GÖRE GÖSTERGE

Subay ve astsubayların ek göstergesi kıdem, rütbe ve dereceye göre yeniden düzenlenecek.

Lise ve dengi okul mezunu olup, emekli aylığı ve makam tazminatı alamayan polislere her ay 1200 lira ödenecek.

BANKALARA KALICI VERGİ

Bankalara 2023 yılı için Kurumlar Vergisi'ni yüzde 25'e çıkaran düzenlemede de yapılacak değişiklikle bu oran sürekli hale getiriliyor.

Vergi Usul Kanunu'nun belge düzenine uyulmaması konusunda öngörülen cezalarda artış getiriyor. Buna göre fiş, fatura gibi belgeleri vermemenin cezası 240 liradan 1000 liraya çıkıyor.

Verilen 12 bin liralık özel usulsüzlük cezası 50 bin liraya çıkarılırken, yılda en fazla verilebilecek ceza miktarı ise 120 bin liradan 500 bin liraya çıkarılıyor.

KOBİ'lerin krediye erişim imkanları artırılıyor. Bu kapsamda yeni kefalet imkanlarının sağlanmasını teminen kredi garanti kurumlarına aktarılacak kaynak tutarı 50 milyar liradan 100 milyar liraya çıkarılıyor.

SINAV ŞARTI KALKTI

Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Ar-Ge, yenilik veya tasarım projelerinde çalışacak doktora sonrası uzmanlık kadrosu ihdas ediliyor.

Hukuk mesleğine giriş sınavıyla hakim ve savcı yardımcılığı sınavları şartı, 31 Mart 2024'ten önce mezun olanlar için aranmayacak.

KISMİ İMAR AFFI YOLDA

İnşaat ruhsatı almış ancak kullanma izni verilmeyen yapılara geçici olarak elektrik ve su aboneliği verilmesiyle ilgili süre uzatılıyor. Asıl önemli düzenleme ise elektrik ve su aboneliğiyle ilgili yapı ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapılmış binalar için aranmayacak.

DEZENFORMASYON YASASI EKİME BIRAKILDI

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Kamuoyunda 'dezenformasyon yasası' olarak bilinen düzenlemeyi ekim ayına bırakmak durumunda kaldık" dedi.

KAÇAK GEÇİŞ CEZALARINA DÜZENLEME

Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesindeki otoyollardan kaçak geçiş yapanlar 15 gün içinde ödeme yapmaları halinde cezaya maruz kalmayacaklar. Ödeme 45 gün içinde yapılırsa 1 katı ceza alınacak.

Özel sektörün işlettiği yollarda ise kaçak geçiş için, geçiş ücreti kadar para cezası kesilecek. 45 gün içinde ödeme yapılmaması halinde 4 katı kadar tutar tahsil edecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 3 BİN 500 TL OLUYOR

Torba yasayla yaşlılık, malulllük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine yönelik olarak ödenen ve en düşük 2500 lira olan emekli maaşının 3 bin liraya çıkarılması teklif edildi. Bu rakam, komisyonda verilen yeni teklifle 3 bin 500 liraya yükseltildi. Kısmi emekli, malullük nedeniyle emeklilik, ölüm aylıkları gibi maaşlar nedeniyle önemli bir kesime ödenen maaşlar düşük kalıyordu.

TALİMAT VERMİŞTİ! ERDOĞAN'IN ZAMLI MAAŞI YASADAN ÇIKARILDI

Ek bütçede yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maaşına yapılacak zamla ilgili düzenleme torba yasadan çıkarıldı. Karar, Erdoğan'ın TBMM'ye yaptığı çağrı sonrası alındı. Emekli cumhurbaşkanı, emekli başbakan, emekli milletvekilleri ile bu kişilerin eşlerinin emekli aylıklarına yapılacak yüzde 40'lık zam da şimdilik askıya alınmış oldu. Emekli eski yöneticilerin maaş zammı Cumhurbaşkanlığı ödeneği dışında başka bir göstergeye endekslenmesi kararlaştırıldı. Teklife göre TBMM Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Bakanlık veya TBMM üyelerinin emeklilik işlemleri 9000 ek gösterge rakamı esas alınarak gerçekleştirilecek.