Torba dolusu müjde

Milyonları ilgilendiren torba yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Yasada ek gösterge, öğrenci affı, elektrikli otomobile teşvik, asgari ücret desteğini de içeren birçok düzenleme bulunuyor.

EK GÖSTERGEDE KAPSAM GENİŞLEDİ: 5.3 milyon memur ve emeklisini kapsayan düzenlemeye göre, birinci derece şartıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e yükseltildi.

EMEKLİ MAAŞINA 3.500 TL ALT SINIR: Emekli maaşlarının alt sınırı yeniden düzenlendi. Buna göre 2 bin 500 lira olan aylık asgari ödeme tutarı 3 bin 500 liraya yükseltilecek.

EK ÖDEME: Emekli aylığı veya adi malullük aylığı ödenen emniyet müdürü, emniyet amiri, başkomiser, komiser, komiser yardımcısı, başpolis memuru ve polis memurlarından, lise ve dengi öğrenime sahip olup, emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara her ay 1200 TL tutarında ilave ödeme yapılacak.

ÖĞRENCİ AFFI: Af kapsamına giren öğrenciler 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek. Teklife eklenen önergeyle, akademik hayatla ilgili ağır bir suç olan, 'intihal' suçu sebebiyle yükseköğretim kurumlarından ilişkisi kesinler aftan yararlanamayacak.

KISMİ İMAR AFFI: İmar Kanunu'nda yapılan değişiklikle, 1 Temmuz'a kadar yapı ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup kullanma izni verilmeyen yapılara geçici olarak elektrik ve su aboneliği imkanı da veriliyor.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ: Asgari ücretin 5 bin 500 TL'ye çıkmasıyla birlikte işverenlere, ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek aylık 100 TL asgari ücret desteği sağlanacak.

VARLIK BARIŞI UZATILDI: Varlık barışının süresi 31 Mart 2023'e kadar uzatıldı.

50 MİLYAR TL EK KAYNAK: Düzenlemeyle KOBİ'lerin krediye erişim imkanları artırılması kapsamında yeni kefalet imkanlarının sağlanması amacıyla kredi garanti kurumlarına aktarılacak kaynak tutarı 50 milyardan 100 milyar liraya çıkarıldı.

CEZALARA % 15 İNDİRİM: Kabahatler Kanunu'na göre kabahatler karşılığında uygulanacak ve ödeme süresi düzenlenmemiş idari para cezaları, tebliğinden itibaren 1 ay içerisinde ödenecek. İdari para cezasının süresi içinde ödenmesi halinde cezadan yüzde 25 oranında indirim yapılacak.

KAÇAK GEÇİŞE DÜZENLEME: Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesindeki otoyollardan kaçak geçiş yapanlar 15 gün içerisinde ödeme yapmaları halinde cezaya maruz kalmayacak. Ödeme 45 gün içinde yapılırsa geçiş ücreti dahil bir katı tutarında idari para cezası alınacak. Özel sektörün işlettiği yollarda ise kaçak geçiş için, geçiş ücreti kadar para cezası kesilecek. 45 gün içinde ödeme yapılmaması halinde ise en az 15 gün önceden bildirimde bulunma şartıyla ücretin 4 katı kadar tutarı tahsil edecek.

ELEKTRİKLİ OTOYA TEŞVİK: Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, sadece elektrik motorlu taşıtların ÖTV'si; motor gücü 160 KW'yi geçmeyenlerden ÖTV matrahı 700 bin TL'yi aşmayanlar için yüzde 10; motor gücü 160 KW'yi geçenlerden ise ÖTV matrahı 750 bin TL'yi aşmayanlar için yüzde 50, diğerleri için yüzde 60 olarak uygulanacak.