Topraksız serada yenilenebilir enerji dönemi

Ege Üniversitesi Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) öncülüğünde, TEKSAN ile BHK Yapı ortaklığında ‘Biyokimyasal-Termokimyasal Hibrit Biyokütle Enerji Üretim Teknolojilerinin Kullanımıyla, Sıfır Atıklı, Düşük İşletim Maliyetli, Esnek Üretim Sistemli Modern Seraların Geliştirilmesi' projesi hayata geçirildi.

Teksan, topraksız sera sistemine kurduğu biyogazlı kojenerasyon sistemiyle seranın elektrik ve sıcak su ihtiyacını karşılıyor. Çevre dostu tarım yapılan serada senelik 16 ton metan ve 10 ton karbondioksit salınımının önüne geçilmesi hedefleniyor.

İHTİYACI KARŞILIYOR

Biyogaz yakıtlı kojenerasyon ünitesi, topraksız dikey tarım yapılan seranın iklimlendirme, aydınlatma ve otomasyonu için gereken tüm enerji ihtiyacını karşılarken kışın da sıcak su ihtiyacını gideriyor. Teksan Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, "Topraksız sera projesine kurduğumuz biyogaz kojenerasyon sistemiyle yenilenebilir enerji alanında yapılabilecek çalışmalara güzel bir örnek oluşturmuş olduk" dedi.