Toprağınız kurak da olsa buğdayınızı mutlaka ekin

Hububat ekim sezonu bazı bölgelerde başladı. Çiftçilerin tohumlarını toprakla buluşturduğu Konya'da üretimde artış beklenirken uzmanlar ‘kurak toprağa dahi olsa buğdayınızı ekin' tavsiyesinde bulunuyor.

Sonbaharın sonlarına yaklaşırken hububat ekim sezonu bazı bölgelerde başladı. Bazı bölgelerdeki çiftçiler ise tohumu ekmek için yağış düşmesini bekliyor. Türkiye'nin hububat üretimiyle ön plana çıkan Konya Ovası'nda çiftçiler, tohumlarını toprakla buluşturmak için harekete geçti. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, yaklaşık 2-3 hafta devam edecek hububat ekimleri için uygun iklim şartlarının oluştuğuna değinerek, "Tahıl ambarı olarak bildiğimiz Konya Ovası'nda çiftçilerimiz, hububat ekimlerine başlamış bulunmakta. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçilerimize önerilerde bulunduk. Normalde ekime, ekim ayının 15'inde başlarlardı ve kasımın başına doğru ekim biterdi. Çiftçilerimize, iklim kaymasından kaynaklı olarak da bu yıl biraz daha geç yapmalarını söylemiştik. Kıraç alanlarda çiftçilerimiz yeni yeni ekimlerine başladı" diye konuştu. Kırkgöz, çiftçinin son yıllarda hububat veriminden memnun olduğunu belirterek, "Geçen seneye oranla hububatın ekiliş alanlarında biraz artış bekliyoruz. İnşallah bu dönemde geçen seneki gibi kar yağışının bol olduğu bir yıl geçiririz" ifadelerini kullandı.

EKİM DÖNEMİ SARKTI

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya ise çiftçilere, kurak toprağa dahi olsa buğdaylarını ekme tavsiyesinde bulundu. Kaya, son zamanlarda hiç yağış olmadığının altını çizerek, "Tohum yatağı hazırlayıp artık tohumları ekmeleri gerekir. Çünkü kasım ayının 15'i kritik bir zaman. Bu tarihe kadar ekilirse donlara karşı hazırlıklı hale gelecek. O yüzden çiftçilerimiz kurak toprağa dahi olsa tohumlarını eksinler" dedi. Kaya, iklim değişikliğinin etkisiyle Trakya'da son yıllarda buğday ekim döneminin kasım ayına sarktığını belirtti.

KURU TARIMLA SUYU TOPRAKTA TUTMAK ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da hububat ekimine hazırlanan çiftçiler, kasım ayında düşecek yağışları bekliyor. Yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tarımının yapıldığı kentte, Türkiye'deki mercimek üretiminin yüzde 36'sı, buğdayın yüzde 10'u, arpanın ise yüzde 11'i üretiliyor. Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. İrfan Özberk, son yıllardaki iklim değişikliğine bağlı yağışta büyük dalgalanmaların yaşandığını, son 2-3 yıldır bölgeye yeteri kadar yağış düşmediğini söyledi. Kuru tarımda suyu toprakta tutabilmenin çok önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Özberk, şöyle konuştu: "Azaltılmış toprak işleme metotları kuru tarımda vazgeçilmez olmalı ve hiç ihmal edilmemelidir. Bunun yanı sıra ekmeklik buğday ekimi yapan çiftçilerimiz saf çeşitlerin yerine 2-3 çeşidin karışımı şeklinde ekmeli böylece verimi ve kaliteyi garantiye almalıdır. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda küresel ısınmaya karşı ilk etapta 2-3 çeşidin birlikte yetiştirilmesi gerektiğine inanıyorum."

TOHUM YÜZEYDE KALMAMALI

Prof. Dr. Yalçın Kaya, çiftçilerin kurak toprağa ekim yaptıktan sonra tohumun toprağın iç bölümlerine gitmesi için merdane tarım aletiyle toprağı bastırması önerisinde bulundu. Kaya, kuraklık nedeniyle toprağın yeterli nemde olmadığını ve ekilen tohumların yüzeyde kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını dile getirdi.