Toprağın verimini artıracak örnek proje

Pazar yerlerinde çöpe gidecek olan sebze ve meyveler, işlenerek komposta dönüştürülmeye başlandı. Kompast ise toprağın verimini yükseltmek için kullanılıyor. Proje, Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi ve Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, sürdürülebilir tarım adına yeni bir işbirliğine gitti. 'Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi'yle pazar yerlerinde kalan atık gıda, torağın daha verimli hâle gelmesi için komposta, kullanılabilir olanlar ise paketli gıdaya dönüştürülerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. AK Parti İzmir Milletvekili ve AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı'nın desteğiyle başlatılan projeyle tarımsal kuraklığın etkilerinin azaltılması ve gıda israfının en aza indirilmesi hedefleniyor. Pilot uygulama ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

ATIKLAR TOPLANIYOR

Eylül ayına kadar 300 tona yakın atık gıdanın toplanması ve buna paralel 100 tona yakın kompostun üç aylık süreçte çiftçiye ücretsiz dağıtılması planlanıyor. Projeyi tüm Türkiye geneline yaygınlaştırmak istediklerini dile getiren Ceyda Bölünmez Çankırı, "Pazar yerlerindeki gıda atıklarının farkındayız. İyi ve kullanılabilir gıdalara bir şans daha vermemiz gerektiğine kanaat getirdik" diye konuştu.

İSRAFI ÖNLEYECEK

Çankırı, "Dünyada ve Türkiye'de bir ilki meydana getirdik. Kooperatifimiz bu projeyle bir ekosistem kurarak yönetecek, toprağı onarıcı kompost temininin yanı sıra istihdam sağlayacak, gıda israfını önleyecek ve ihtiyaç sahiplerine ulaşarak sosyal fayda sağlayacaktır" dedi.

ATILAN SEBZELER İÇİN AŞEVİ KURULDU

Pilot uygulama kapsamında Kayapınar Belediyesince aşevi kuruldu. Pazar yerlerinden toplanan kullanılabilir gıdalar burada gıda mühendisleri tarafından sıcak yemeğe dönüştürülüyor. Aşevi çalışanları aracılığıyla domates sosu, turşu, türlü, reçel gibi toplamda 3 tonluk 2.568 adet konserve ve paketli ürüne dönüştürüldü. Ürünler ise ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

BİR EKOSİSTEM OLUŞTURDUK

Sosyal belediyecilik anlayışıyla bugüne kadar birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini belirten Kayapınar Kaymakamı ve Kayapınar Belediye Başkan V. Ünal Koç, Kompost Serim Alanı, Aşevi, Gıda Bankası ve Topraktan Toprağa Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ile kendine yetebilen bir ekosistem oluşturduklarını belirterek, "Projemizle israfın azaltılmasını, organik atıkların geri dönüşümünün sağlanmasını, tarımsal verimin artırılmasını ve çiftçilerimizin desteklenmesini amaçlıyoruz" dedi.