Türkiye’nin gastronomi turizminde potansiyeli olan, dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Gaziantep ve Hatay gastronomi dalında UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edildi. Bu da gastronomi turizmi gelirini ciddi derecede etkiledi” dedi.
HEDEF 10 MİLYAR DOLAR
CİDDİ DEĞERLERİMİZ VAR
Türkiye’nin doğusundan batısına her yörenin kendine has lezzetleri bulunduğunu ve bunun çok ciddi bir değer olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, bu değerleri hem dünyaya tanıtmak hem de ondan gelir etmek istediklerini aktardı. Ersoy, “Bundan sonra gastronomi, kültür, arkeolojik değerlerimiz turizmin tanıtımında ve gelir getiren kısımlarında öncelikli olacak” dedi.
"2018’de Konaklama gelirlerimiz 10 milyar dolar, Gastronomi gelirleri 5 milyar dolar (tahmini)"
Sergiler düzenlenecek
Bakanlık olarak bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulan Ersoy, şunları kaydetti: “Şimdi 2019 itibarıyla gastronomi bizim için çok çok önemli bir hale geliyor. 20 Mart 2019’dan itibaren yurtdışı sergi konseptlerine başlıyoruz, önce Japonya’da Tokyo ve Kyoto’da, daha sonra 2020 itibarıyla Londra, Berlin ve Moskova’da... Bu gezen sergilere biz normalde Topkapı Müzesi eserleriyle başlıyorduk. Bunların yanı sıra gastronomi bölümü de koyacağız artık. Bununla ilgili çalışmalarımız başladı. Hangi yöreler katılacak, bununla ilgili çalışmalara başladık.