Toparlanma hızlanıyor

İşsizlik, salgının zirve yaptığı nisanda 0.2 puan düşerken, İstanbul'da 1 Haziran sonrası kurulan şirket sayısı yüzde 78 arttı. Türkiye, borç stokunun milli gelire oranında ise en düşük 4'üncü ülke oldu.

ALBAYRAK: DÜŞÜK KAMU BORÇ STOKU ELİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Twitter’dan yaptığı paylaşımda, koronavirüs salgınının tüm dünyada ekonomileri olumsuz etkilediğini bildirdi. Uluslararası kurumların, pandemi süreciyle ülkelerin kamu borç stokunun milli gelire oranlarının 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyelerine çıkacağını tahmin ettiğini belirten Albayrak “Ekonomimizin güçlü sacayaklarından biri olan düşük kamu borç stoku oranı, pandemi sürecinde elimizi güçlendiren ve bize hareket alanı sağlayan farklılıklarımızın başında geliyor” dedi.

ŞÜPHE OLMASIN

Albayrak “Kazanımlarımızı koruyarak bu süreçten güçlenerek çıkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Albayrak konuya ilişkin iki ayrı grafik de paylaştı. Grafiklere göre kamu borç stokunun milli gelire oranı yüzde 33.8 olarak kayıtlara geçen Türkiye, Maastrictht kriteri olan yüzde 60’ın altında kalırken gelişmiş ülkelerin ortalama borç düzeyi yüzde 120’lere çıktı. Grafikte gelişmiş ülkelerin borç stokunun 2. Dünya Savaşı’ndaki yüzde 130’luk oranlara yaklaştığı görüldü. Bir başka grafikte ise Türkiye Estonya, Lüksemburg ve Bulgaristan’ın ardından en düşük borç oranına sahip 4. ülke oldu.

‘İSTİKRAR KALKANI’ İLE İŞSİZLİK DÜŞTÜ

‘İstikrar Kalkanı Paketi’ kapsamında alınan tedbirler istihdamda etkisini gösterdi. Dünyada birçok ülke Kovid-19 nedeniyle Büyük Buhran’dan bile daha fazla işsiz sayısına ulaşırken Türkiye’de salgının en yoğun hissedildiği nisanda işsizlik oranı nisanda geçen yılın aynı ayına göre 0,2 puan azalışla yüzde 12,8 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 427 bin kişi azalarak 3 milyon 775 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

PAKET İŞE YARADI

İşsizlik oranının düşmesinde ‘İstikrar Kalkanı Paketi’ hayata geçirilen istihdama dönük tedbirler etkili oldu. Salgının iş gücü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işten çıkartma yasaklanırken, sürece kısa çalışma ödeneğiyle destek verildi. Kısa çalışma ödeneğinden nisan itibarıyla 2,6 milyon kişi yararlandı.

KURULAN ŞİRKET SAYISI % 78 ARTTI

İstanbul’da şirket kuruluşları pandemi öncesi dönemi katladı. İstanbul’da normalleşmenin başladığı 1 Haziran’dan 3 Temmuz’a kadar geçen ilk 5 haftada İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artışla 6 bin 613 oldu. İstanbullu şirketlerin, son 5 haftada talep ettiği dış ticaret belgesi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15, kapasite raporu sayısı yüzde 46, online faaliyet belgesi yüzde 141 arttı.

UMUT VERİCİ

Dış ticaret belgesi 228 bine, kapasite raporu 680’e ve online faaliyet belgesi sayısı 40 bine ulaştı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, normalleşmenin pozitif yansımalarını İTO kayıtlarında görebildiklerini belirterek “Normalleşmenin ilk 5 haftasının rakamları oldukça umut verici” dedi.